即影即有貼相 (傳統及數碼混合) / 集中討論post (16)

997 回覆
40 Like 0 Dislike
其實如果差一級左右我都有去最多自己清潔一下
Gs拆咗又真係反而有啲比較唔適合
就好似你咁講直倒同橫倒問題
個樣唔係咁靚合體之後
可能我手殘,試過調校一個copal 1 快門, 清完後連個B 快門都唔work 之後唔敢再掂佢

其實好多眼平型菲林改機合體後都未必靚,最麻煩係個back會頂住個觀景窗(最典型就是Polaroid 110個類問題)
各位師兄小弟新手入門
想問吓乜嘢情況…
用緊富士instax mini8
我通常都係清潔下算
你放唔到快門?上唔上到但係?

咁呢個如果唔想大tune個rf就只有突出一啲後面
如果估焦機咪可以外加rf 同vf
個樣似快門開唔到
B快門上到放唔到,其他無問題
RF 連動的話都盡量唔搞由佢突,因為一移位個RF cam tune 起上黎真係好痛苦
好似係呢度問題?
要拎上手試下先知
不過b門就由佢啦少用

以前改polaroid land camera一較rf較到眼都盲
Sorry 記錯左係精工shutter, 結構上有少少唔同,原來係b門變左一秒自動閂閘
B門少用由佢,但全線慢快門比較麻煩,1號快門最高速本身己經唔快,室外有時縮極光圈都唔夠

揀seiko 當初貪佢個直徑大過copal 少少方便改鏡,但用落發覺佢真係無copal 咁穩定,唔知係咪個體差異
Seiko啲失打垃圾嚟
你呢個問題應該係裝得唔好

次次壞 有問題都係seiko
要大口徑失打你可以搵下llex
之前買咗諗住上大底食啲老鏡
結果懶放咗係到
穩定度應該是 seiko < copal < compur , 我都覺得係裝唔好。
不過後來發覺佢口徑夠大但條頸太粗都係唔0岩size 所以都係放置play先
原來llex 口徑堅大,將來得閒可以搵d 大口徑鏡組玩下,例如120 單反既100 2.8
我大多都係舊compur
新啲copal好好feel操作手感
Ilex 有埋光圈
所以用埋magic lantern 鏡都得
之前買咗個pentax 67mount 比佢上67鏡 但其實冇咩用
我比較多copal,係大底日本鏡拆出黎比較易搵
但鐘意compur 的手感同無段光圈,上快門輕好多(雖然唔知係咪真無段定係純粹滑左牙
鏡間快門唔係都有光圈既咩?

用pentax 105 落instax wide 應該好爽
舊個啲係無段

因為個時淨買失打,拎到手發覺有光圈幾好
冇諗其實全部都係

上啲projector鏡應該可以玩更大光圈
你上咩機諗住
垃圾精工拆出黎見到實際有分級快門,所以有段落感覺未必真係無段失打(光圈就一定係無段)compur 唔敢拆唔知

如果入手價夠平無光圈可照用,成日見到單買shutter仲貴過d發霉鏡組所以就…

但一直擔心projector 鏡的image circle 太小
夢想是Plaubel 67 就直接上sq6 回歸基本,120菲林機太重改極拎出去都揹到肩痛我太廢
買啲平機做下練習囉
外國大把貨

Ilex應該大多都係得失打 同埋佢有隻電子快門唔好買錯

Projector鏡大光圈都係得幾枝 一定有人試過嘅 plaubel 67拆機好浪費 部機咁靚同本身特登做到咁compact 如果唔要rf 有啲folder 係plaubel咁可換背但上ilex就太大一係最平就polaroid land camera 改
平極都要千幾二千一支(例如新少少的copal),唔知係咪我唔識搵

如果剩係得失打係有d麻煩,唔係隻隻鏡頭拆完仲可以用佢個原生光圈

就係出左名個d projector 就炒到好鬼貴,我寧願買番120 鏡頭,不過想搵d 大光圈鏡後距又近d既真係幾難搵

plaubel 67 講下0者,咁貴唔捨得拆,見過有人改instax 要橫出好古怪,應該又係頂viewfinder 問題

而家land polaroid 真係平我都入左部110a, 不過諗下點幫佢減肥,頂佢揸上手同rb67 差唔多重
我係諗住叫你買舊compur玩
Ilex個光圈都只係需要時先用
賣得投影鏡頭都預咗唔會收光圈因為仲要計收幾多嗰啲咁麻煩
投影嘅錄音我只係得嗰幾支我就唔係諗住玩大光圈係諗住搵老鏡 petzval個啲or whatever cheap lens
我係諗緊用polaroid 100/250個啲改
其實拆晒啲嘢都幾多空間可以改機
有個frame 同bellow
後面安個graflex back就食到大量背
無論copal / compur 我都想零號1/500 一號1/400 個種,快門太慢出街唔落NR 拍唔到野
反正種鏡上去個光圈量就要重新計過,mark 一次就得以後可以縮光圈加景深值得做(估焦一定要縮光圈)
風琴機易改過110好多呀,又可以接唔同鏡頭同背
不過個皮腔可能要預補一補又或者直接換
我都買左graflex back ,諗住改機直接改45背板就可以

題外話,有無試過d 一字螺絲條坑太幼扭唔開?而家我成日用井字批去開個d細螺絲超蠢
如果老鏡就上ND只有 零號咁細 上唔到咩鏡
我通常都懶得計 冇光圈就全開囉

而家land camera大把parts啦咁平 上咗graflock可以用對焦屏對焦啦 用埋鏡板換鏡正

有冇買大陸七工或者tt啲m鏡
佢地比你調焦個枝夠哂幼 啲舊機幾需要
Wide 鏡光圈直徑細d 還好,零號都夠用(但我有一號多d 預鬆d)
拍人要縮光圈就算走焦無咁覺眼所以光圈葉是必要, 不然被人鞭屍

所以square玩改機一係rb67,一係就係polaroid land 最通用,近來見哈蘇有改背加修正鏡片效果都唔錯可惜哈蘇太貴玩唔起

無呀我唔抗拒支鏡但唔知佢地個成像圈cover 唔cover 到square (62x62) 。如果夠做,m mount 咁短鏡後距改機種鏡會好爽,而家d 鏡老練咁長塞唔入包包
如果要0號快門嘅話可以買kodak retina 50/3.5 我換過支Schneider 90/8上去

如果sq就一定rb67 太完美
Land會用instax wide

唔係叫你買佢支鏡係講緊枝螺絲批
佢哋啲鏡好似啱啱好cover 4433
好先記下來~ 35mm 機真係平過大底鏡組好多

Rb67衰鏡重0者,逗過機身比想像輕
但land 自帶個viewfinder 太遠,換鏡都係80-120mm 左右的

邊度有得買?
4433不了沒gfx
Retina出量太多

如果想輕啲可以super23有埋輕微tilt但要ground glass
Land camera 加個Leica VIOOH咪解決晒

買二手得啦 星際都有賣嘅
咁可以買一部返黎拆,只要d 快門掣拉得番出鏡筒外就得

Mamiya press 之外掂過人地玩fp100c /FP3000b,雖然巨大但幾輕玩得過
Lecia viooh 好似比 zeiss turret finder 好用?好似無咁大舊。平用的話而家有好多山寨拆機finder 都係幾十蚊0者

好搵日經過星際望下先。而家太易扭爆d 極幼一字螺絲,用眼鏡批又唔夠力扭歪了幾支了
佢就同普通單隻失打一樣
但係唯一唔同就係冇得上快門線得個tiny lever

VIOOH唔係好用 只係幾百蚊可以有晒所有焦段
佢其實只係一個35finder 加兩塊光圈頁咁嘅嘢crop到135
如果你啲焦段唔係咁大改變嘅話可以買個3D print就算 ricoh gr accessories

佢嗰隻都唔係特別食得力要陰陰地震下震下咁開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞