即影即有貼相 (傳統及數碼混合) / 集中討論post (16)

997 回覆
40 Like 0 Dislike
未睇清啲內容,好似40日3個post, 每個post要一定數ago嘅like數
*數量嘅like
好似每個like 數係40 like
我願意幫手like
儲夠40個有mint機嘅互派
而家多左個規矩要張相裡面有部機先算,要買多部機先得
你岩
其實係genius 式影法,影你張相加部機係隔離
想問吓各位ching evo mini係用邊隻相紙? 幾錢到?
為左攞相紙只好咁,唔知剩係影部機隻角得唔得
話明mini 就是用 instax mini 啦,價錢上price.com 參考下就好
玩四張,都仲可以呃六張
睇嚟巴打真係比人溶咗
其實po 相0者唔一定要用相紙,每個月用手機拍部mint,再搵40個人like 就可以剩袋相紙
想問吓我用instax evo mini影出嚟嘅相係preview到睇係好正常,但印出嚟就好模糊,會係咩原因?
Sor 唔記得update返。我第二日已經穿左煲,可能早排老婆心情好,加上我話主要影個女成長,話左幾句就免左我死刑

玩左幾日用後感,同我之前部mini90完全唔同level,之前喺低光情況用,好多時人爆光,背影黑晒。依家光圈大左,加上內置閃光識自己調校,影出黎自然好多。

本來諗住試下插外置閃光燈影,但2.5mm male對3.5mm male mono線難揾到仆街,唯有等放假自己辣條線。依家返工蛇王時整緊adapter ring,諗住放個close up lens玩下微距

加closeup lens 之後點對焦?再加多個眼鏡係viewfinder ?
我都諗緊依個問題,整左出黎先再諗。暫時都唯有係加鏡喺viewfinder
Rf做closeup好難改埋對焦
就只有估焦
咁不如closeup用返mini90
佢係唔係唔知價
mini evo最抵係咪日森買
但都仲諗緊mini wide定square好
拍拖去玩影雙人自拍/單人多
mini影好似太細
evo/liplay print相功能好有趣 但諗真又唔覺得會好想咁貴咁print出嚟
諗咗好耐買唔買好

print相本身諗緊canon部相printer
出嚟嘅相就似出面啲相咁
去玩完就即印痴喺屋企

wide同square就無咗印相 但就簡單啲
想問去玩影人大家會想用邊部
加鏡配viewfinder 修正大概要不斷trial & error
而且RF 近拍視差會擴大,當年mamiya 6 有出過類似的野
Polaroid land都有
知幾難搞
所以都係唔好搞
想買部大正方相紙係咪Now+會比較好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞