即影即有貼相 (傳統及數碼混合) / 集中討論post (16)

997 回覆
40 Like 0 Dislike
你係用Rich mode 定natural mode print?
應該係natural? 我未較過print mode 呀未有好多時間玩佢

一個係soft copy 一個print 出嚟你覺得差得遠唔遠?

Instax mini evo natural mode print 出嚟
大家覺唔覺得好似退左色咁,綠葉變咗微黃
咁樣正唔正常?
係咪相紙問題?我mini evo natural mode又好正常
普通相紙
23 年先過期
會唔會同send 返去app d 相有色差?
有冇巴打知?
使唔使搵代理整?
Print張黑白睇下有冇黃
咪知係機定相紙問題
要再精確啲可以拎盒相紙放返啲analogue 機影一張排除相紙quality 問題先
再用張真黑白digital print睇下會唔會係print色溫問題
搭張黑白數碼機相你試下
如果開左rich mode print 黑白會有少少黃
Natural mode print 黑白就冇黃
本身FUJI個色個黃光係偏淡 (日系色?)
RICH果陣佢就做返正常色所以感覺略黃

我估下炸
BTW POLAROID 已經接近WHO FUCKING CARES狀態
宜家平賣都冇人理
個牌子真係唔想要亞洲市場
富N代即係富N代
(歐美繼續炒)

我就唔會明知個BRAND仆街都死去撐
記得香港富賤代理非常富賤
我屌星際三樓間菲林鋪執咗。。
以後點算 淨係佢度入sx700/600
有冇人用Evo都係連極都連唔到個電話
試咗幾部都唔得
你部evo 都係咁?
係咪老伯嗰間??(唔好意思唔知名)

有冇師兄知道仲有邊到sx70 600平
以前呢間買開100~140一盒
Polaroid 成日少用
仲用緊stock
佢地亞洲都冇咩promote就真
係已交吉嘞
歐美仲炒緊 夠做嘞
亞洲佢理得我死啦
我有睇你地提及個情況
我從富士菲林/膠片/相紙個本質去估
所以先諗一般/NATURAL係平時日系色
RICH先係"後加"返黃光 變成一般色澤效果
有咩好炒唔夠貨咩
其實應該冇咩揀
都係mint or polab

買過部啦

利伸 冇試過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞