即影即有貼相 (傳統及數碼混合) / 集中討論post (16)

997 回覆
40 Like 0 Dislike
壞咩?
具體講述一下

星際3f執左
e+唔知去邊買平相紙
其實係鏡頭有少少發霉,影過兩盒,
其實唔影響,只不過想抹咗佢
睇吓大家有冇好嘅維修舖頭推薦

鏡頭發毛你轉個focus wheel 啲毛會唔會跟住郁?
會嘅有得抺 冇嘅就買過部
好少見人會拆開中間鏡片抺 因為用膠水痴住咗
前後都可以抺但係1200太貴 獅子開大口
同埋理論上唔會影響image quality
改600相紙?
我估都唔平
但我試過自己改其實唔算難
係你要拎到1mm x 1mm 嘅方頭螺絲批
先係最難
有無教學
https://opensx70.com/tutorials/100-600-conversion/

你拆到啲 screws返嚟再講
你可能會好彩因為有啲 model係用 torx t4/t5
而唔係1m m * 1m m 正方型
AGGER
冇咩事由佢
而且裝得唔夠好的話
之後對焦會唔準

我都唔建議去搞
巴打講得岩
鏍絲係有幾種
而且有批你都要先試下力

有d機 之前有師傅整過
有機會將鏍絲上死左
甚至我見過有d外國師傅
落鏍絲膠食死d鏍絲佢都見過

要先知道風險
整死鏍絲當然大獲
被死鏍絲整死支批頭 慘過死
係架 由其係當年廠啲螺絲鋼水唔好 好易滑牙
你就算係要unscrew都要落咗啲滲透劑先好嚟料
由其係啲有膠水嘅螺絲
我試過滑咗牙 要用線鋸整個一字紋用一字批開翻出嚟
3X年前落嘅紅色鏍絲膠我搞左我成個星期
卒之放棄

我都唔記得係咩機死左D咩我要咁玩自己
仲有日本相機鏡頭勁多落螺絲膠,一扭就斷螺絲
個人覺得唔太重要,mini90 正常用好少壞
我跌過落地都仲用到
富士特色
冇事好難整壞
壞左好難整好
scan即影即有相有無咩話scanner好? 用普通二合一scanner去scan係咪都OK了?
普通ok
再懶啲正方可用impossible project app
Thank you,咁我用返屋企Brother二合一Laser Printer & Scanner (MFCL2750DW, print 黑白野同雙面scan文件真係好好用).
岩岩買左Printoss (Fujifilm Instax Mini格式) & Fujifilm Instax Wide 300 玩下

利伸:本身自己就玩開Nikon單反, 最近係度諗成日都想睇器材, 追器材, 諗下買唔買新的Nikon 無反Z7 / Sony A7 IV 同埋新鏡頭。因此為左想回復攝影初心,直接買部咩都無改無setting可玩的傻瓜機
instaxwide 孖裝120 係咪已經無得再平?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞