即影即有貼相 (傳統及數碼混合) / 集中討論post (16)

997 回覆
40 Like 0 Dislike
部嘢測光都出名柒架啦
即係測光壞左?
Fuji sq1 係唔係玻璃鏡頭?
Sq1 同lomo instant square 邊部影d相靚d?
光圈咁細設計咁簡單其實鏡頭係玻璃定膠都冇太大分別
咁邊部好d?
Sq1就傻瓜機咁 易用 測光應該正路啲
Lomo就多啲control 比你玩下唔同野 但要需要多啲知識
Lomo 個測光好易壞?
佢可以sunny day 影到勁暗
測光set 得唔好
我可以set 測光?
佢本身自動測光set得唔好
但你可以+-ev
我set 過+-ev 都係影出嚟黑晒
我又冇咁問題
影藍天白雲都正常曝光
你果部係lomo square?
用左幾耐?
Lomo sq
Kickstarter 個陣買
不過玩咗一年就冇點玩
唔知有無人用緊SQ10 我呢排係電腦入相落SD卡 但讀取唔到 想print相都唔得 究竟係咩問題 我上網search過要改file name同只可以張相係38.8mb內,我整係試過一張係成功入到fuck 想問下大家有無遇過/邊到可以解決到問題 然後想問埋SQ1同SQ6邊部好 想再玩square相紙 部SQ10都好夠用 唯一就係想入相曬返就收皮
想係旺角買部EVO 係邊間買好?
其實sq1 同 sq6 邊部有貨就買邊部。sq6會多少少功能:ev 調教,雙重曝光同三段對焦。不過實際上好少用到,反而個人覺得sq1 外型討好d(這個很重要)
Sq6有腳架位 sq1好似冇
係喎,同埋sq1 無自拍倒數,就咁扭個鏡頭會有自拍mode (即係調到最近對焦)按掣就拍照就咁簡單
之前都係兩部揀一部,最後決定左買香港無貨既sq6
個樣確係樣衰啲,但有多幾個control,eg熄閃光
YouTube好多片做比較,可以睇下再決定邊部啱自己多啲
想問instax mini evo係咪要食炒價
定係個定價已經去到二千頭?
請問仲有冇咩方法可以係hk 買到灰色fujifilm SQ6 一手二手都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞