即影即有貼相 (傳統及數碼混合) / 集中討論post (16)

997 回覆
40 Like 0 Dislike
感覺幾好
有太陽再試吓出街影
睇巴打個名同標題見到乳貼9衝左入來, 打擾晒我出返去先.
而家咁樣應該係無損換背最佳方案~ 哈蘇鏡全線復活
要墊高對焦屏同埋加塊濾鏡矯正
不過無左黑邊問題同埋無限遠都合焦
哈蘇機背有個勾勾頂住,唔改機就一定要墊高
鏡頭戴眼鏡就解決埋黑邊問題加得過,缺點大概是會減一級光(視乎修正濾片有幾深近視),當落左NR 吧
想學整有無教學?
太多野要上機
所以揀咗用rb67 算 又可以近攝
我都鍾意用RB67
不過對比之下真係重好多
當做運動
除咗重,佢係完美即影即有去影貓
我部機反嗰下快門聲成日嚇走啲貓
放低兩張,以前最討厭估焦而家竟然習慣左
F1.9 景深太淺平時好少用都係縮到至少f2.8-4 去拍
SQ6(改)?
係呀,將以前改機失敗的零件再組裝, 唔小心變成全機械改左齒輪手絞出片
我反而係佢地怕鏡頭 似隻眼望住
對應入光投射膠片位置要慢慢試?
定係用咩方法去整?
可否分享?
(當然唔一定要 話哂手工野 我都理解嘅)
咪又係搵個空匣插塊牛油紙/ 膠片/ 磨砂玻璃 每個距離試一下囉。無乜特別祕密最緊要有時間 try and error 。如果香港多幾個痴線佬一齊玩不知幾開心
想請教下巴打
支mamiya鏡點mount落機?
要切開一部mamiya機?
同埋快門時間又點搞?
爆開支鏡剩係拿鏡片出黎,度好位用3d printer print 個接環出黎。調焦環就買現成啦3d print 精度唔夠高。快門就用大底鏡個d 快門拆下來用。

原本的菲林機太重又有黑框所以索性砍掉重練
我都用緊 rb67
係衰在揀左寶背
影 color 真係得啖笑
諗住遲下入埋富背
到時寶記黑白
富記彩色
直接搵人買
三千走唔甩
寶麗來真係太貴
又唔穩定啲色
出去用SX70威先用
實有痴線佬想 
我自己平日時間唔多
而且冇切機經驗
亦唔知用咩鏡比較好咁

BTW估焦係比較麻煩
無呀都係估下估下亂砌黎試
每日用半個至一個鐘一步一步咁做
靠睇網上拆鏡片估下結構來拆,一開始搵d有傷既爛平鏡來改(我個支mamiya 就係咁,萬一改壞左唔痛心)
自己手工無職業改鏡人咁強就靠3d printer 代工

我係對焦環上事先mark 左對應距離,拍個陣用測距儀看距離, so far 收光圈拍都唔會差太遠。成部機輕細好多我覺得值得~
nice
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞