即影即有貼相 (傳統及數碼混合) / 集中討論post (16)

997 回覆
40 Like 0 Dislike
可以套個環加螺紋上去冚住個level 就可以用番失打線,係麻煩d 但平好多都值搏。部機本身有無失打線位可以拆番出黎?

我暫時改機唔換鏡, 因為剩係修正近遠攝旁軸取景誤差己經夠頭痕。如果有日身痕種變焦鏡時可以諗諗

呢種反人類螺絲真係好痴線每次開都好鬼驚,條坑又幼但又很䦢
要啊,要附加鏡
我懶得整輕輕搵枝野篤快門就算
佢本身快門位會係喺個快門上面

如果改land將最常用嗰支鏡cal rf
其他鏡頭咪用Ground glass 對焦

其實本身佢哋都唔係預俾你開
所以螺絲啲規格先咁特別
入Polaroid 坑有冇建議邊部
咁拎出街玩整大舊d 好,眼平時要摸一輪好易high錯掣

Land 的好處是乜鏡都揷得上去,我無咁多鏡啦
用得ground glass 就要揹腳架

有d仲會痴埋膠水無仇報… 日本機最多
連service manual 都寫最後上膠水
而家應該都係買onestep
食itype 平啲
我落大底所以都冇咩所謂
鏡呢啲大把平野玩
你係要搵一個啱size嘅板先煩
要食到大部分鏡但又唔可以太大
其實有出90/45度prism不過都係要落腳

上膠水最安全又最易膠你有冇開過 保養嘅野 同張試水紙一樣
想問你當時影緊D咩
架機一路影開冇事?
同感,大底鏡尺寸可以差好遠。雖然我只玩instax 但試過支鏡尾玉太大差d 塞唔入鏡筒嚇死寶寶(大尺寸調焦環好貴)
用ground glass 要換背一定要落腳啦,所以快拍機個類唔加RF 會好雞肋

落膠水的話一扭個陣阻力好強先知,然後勁易扭斷螺絲。d人話落wd40但我試過無乜幫助,又怕流到周圍都係
所以用風琴機多好多選擇唔使每一支鏡都買調焦筒
Rf 就只可以用一支鏡 咁就比較經濟啲

落wd40係諗住可以軟化啲膠水下次試吓放耐啲 如果怕漏噴落個蓋再點啲落螺絲
不過wd40最好唔好用 食落鏡好大鑊
用啲靚啲嘅油
新手想問,張相喺顯影階段會唔會受當時環境燈光(黃燈/白燈)影響到張相既白平衡?
寶麗來出相過一下會有機會受光線影響曝光
而溫度都會影響色溫
多謝師兄分享
同埋風琴機都算拉得遠,調焦筒拉個20mm 己經好多,尤其是中長焦個對焦距離好遠

後來買左呢支gel 狀,不過touchwood 近來無乜位遇到螺絲膠未係太試到個分別
如果唔大改造嘅話應該食到盡都係135
再遠啲嗰個就開始冇無限遠

其實好多時啲螺絲嘅問題都係因為老得滯卡太實 或者冇啲適合嘅螺絲批去開
比較新啲嘅鏡頭都冇咩問題
對焦唔夠長應該係沒了近拍吧? 對焦過長才沒無限遠
太長polaroid land 也很易手震

可能我拆機少,拆黎口拆去都係日本機mamiya 為主
C220/330 機身狂斷螺絲,有支105 3.5 有霞但扭唔開唔敢搏

我指如果原裝開機卡位set inf.

Mamiya 機身未開過淨係開過鏡
唔係用膠扭開咩 同井字批
就係用井字批扭唔開… 另一邊落埋大手鉗都係扭唔開
試下搵把大鐵尺開鏡?
如果唔掂到玻璃嘅話
或者卡落井字批嗰度
點用鐵尺開?我得20cm個d 短鐡尺…
當井字批用
長啲槓桿大力啲
我有舊野用井字批都扭唔開
思考緊係咪要浸少少白電油
結果把尺掰彎左
比兩隻手指公放喺卡位頂一頂等佢唔好彎
無用架
應該有d野食實左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞