召喚lihkg所有學神/P牌巴絲(95)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
我學緊果位唔屌 有心機講
你有興趣就留TG
如果係停燈前落2波
一係印brake落到20樓下先轉2
一係拖波落2波 極力子起慢啲吊耐啲

如果係轉灣落2
就要吊極力子同時補油keep~30落2波
我大約係轉完波吊極力子吊得唔好, 係咪磨擦點要hold耐少少?
因為要顧埋停車/轉彎有d手忙腳亂.

多謝大家指教
應該係你hold既時間唔夠
車速太快,未拖夠波你放腳就會chok
拖到你會聽到有一下聲個陣放就冇事
轉彎前收到20以下先入2波,一腳踩盡極力子換2波,落波唔使理咩磨擦點[sosad極力子分開兩半,先放一半極力子,另一半慢慢放就唔chok
唔好走去補油/踭指你架車收到夠慢(20以下)先去落2波架車就唔會chok/突然收慢
真心建議有能力既考車前練練轉波補油
始終唔係咩高難度野
考車好大程度睇你整體揸車俾考官既感覺
下下20樓下過灣/上波跌速其實印象都幾差
順帶一提 我覺得另頭果啲 其實唔洗太造作
我見有同學好誇張另頭 但其實另完頭其實明顯睇得出唔係望緊野 為另而另
你可以想像下自己唔係揸緊車 你係行人
你係一條好繁忙既斑馬線 過馬路睇左右有冇車
用呢個態度放返係考車另頭就足夠
唔係要佢20過灣純粹講佢3轉2會chok咁咪就係要20以下先轉30過灣咪keep3波唔好轉住好似常盛街落斜左轉天光道咁,如果上左3波既咪行30幾40 keep住3波,就到燈位先收慢到20樓下,再轉2波停車唔學神有時2轉1都未handle到仲走去補油一陣緊張亂曬龍仲衰收慢先落2波咪簡簡單單
以我所知考車過灣一定要2波
應該都係多搵食車 , 油塘唔係四山街就冇咩嘢嘅 , 就算四山街都唔代表仆街 , 最緊要考邊條路都好 , 考嗰時冇突發嘢就掂

你平時練開路線應該都冇問題㗎啦 , 我覺得留意返試場轉入街市前嘅死車同轉咗入街市嘅行人
肥咪再考囉 一定 1 take 到嘅咩 ? 比咁大壓力自己做乜
咪玩啦 好多地方考試嘅路你過灣前要落定一波添呀 , 油塘四山街轉入崇耀街一入到去兩邊死車條路又窄 , 又有狗又有人隨時捐罅
Sor我指唔可以超過2波
想請問下棍van開車,我個師傅一直教我都係就咁入1波,跟住搵磨擦點,鬆手制,跟住慢慢起,先再比油。
有一次跟另一個師傅學,佢就叫我搵磨擦點之後,再俾少少油先鬆手制。
咁其實呢兩個方法係咪都可以?
第 1 段係平路 , 2 係斜路 , 兩個係啱
謝師兄
棍van通常唔洗畀油就可以上斜開車,吊高極力子就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞