召喚lihkg所有學神/P牌巴絲(95)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
同埋車速個度點?
想請問一下,開車鬆離合至摩擦點,洗唔洗比油先至鬆曬?我見有d師傅就去到摩擦點,就比少少油先鬆手制。有d就鬆曬之後先比油
順便問吓你今日下晝pass,約下星期四拎牌應該得唔得
咁都要你識處理先可以pass~
之後要揸就補鐘或者搵朋友帶住揸,慢慢熟左就得
我自己都係考完揸過幾次
同埋集中練S &L泊車~
P牌想出架2手toyota
邊度睇係最多款
我跟兩個補鐘師父,一個上4堂,一個上5堂,加埋學院5 堂

pass 丙肥乙, 一月再考返乙

認路我第一次都ok 晒,可能考沙駕,自己又係沙田大所以冇問題

手車都要揸多幾次先上返手

正常4個工作日就拎得~
所以你下星期四可以拎到~
同埋最好網上預約~
我上次去長沙灣拎,唔預約要180分鐘
棍定自?
棍就俾唔到意見
自就Yaris,買送車
自啦
好啦再一次多謝你準備買車玩
自就細細架~Yaris
真係買送車
其實係,離開架車耐都要時間操返熟
我其中一個補鐘師父部車係Jazz, 呢部要D時間適應, 第三堂先OK
另一個師父就係Prius C, 兩堂已經OK
買車就最好有朋友帶~
同埋係唔太繁忙時間揸,等自己熟左,有時車感先慢慢揸出去
安全第一
我第一次揸7人車,揸路無乜野,一到泊位壓力山大
行順唔上二波好嘈
前車慢點快到呀
我就算同一師傅,但因為佢部車舊,上斜爭的,所以操多幾堂安全啲
有錢有時間,如果佢又有時間俾你,上多d
開車我覺得俾唔俾視乎想唔想咁早加速
前面又係學神既一定唔俾油 甚至吊住跟佢碌一陣先
前面暢順通常俾細啖油 即刻上埋2波
上2波/上3波摩擦點就一定要俾啲油
咁樣先會順
如果唔係次次轉波都會疾一疾

同理 轉彎落波見人會brake到15-20 轉2波 然後又踩返上大概25-30過彎
咁不如直接30拖落2波摩擦點補油 keep30轉波過好過
youtuber片話, 唔洗執著一定二波, 至緊要你去得順
當然佢話, 一定要係考官面前做過三波, 代表你識用三波

我睇法就係架車行順, 條路無死車, 唔係成日有人衝出黎既街, 先上二波, 甚至三波
有d街有d村, 又多死車, 又多盲毛衝出黎
我自己用一波+油, 慢慢行, 防止有人衝出黎
有d街就轉二波
其實你唔知用一定二, 你可以研究你考果幾條路線, 行乜街, 用乜波行, 好過到時諗
慢車一波唔超過15都唔過份既
收到諗住補多少少鐘先,依家都淨係去天后銅鑼灣跑馬地

巴打有冇好既補鐘師父介紹?
冇練過泊車揸咗兩個月 到依家都唔係好熟泊車
次次泊室內 冇泊過S位
L位我依家都係睇後波鏡就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞