召喚lihkg所有學神/P牌巴絲(95)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
其實唔使心急心慌
我自己都係慢慢黎 另願扭多幾次軚
都好過hi到野
恭喜~
加油
恭喜
咁唯有抽快期快手攪掂佢
基本上第一堂係熟習架車
第2堂去考線都唔緊要
你連架車都未熟…又點可以邊揸邊聽到師傅點教…
唔好急~熟左架車就好快熟條線
我依家出去揸
轉彎係會跟線轉
轉個陣速度太快可以收慢的
或者就轉個陣唔俾油
順住轉
轉到差不多完就俾油
咁基本上會轉得ok
但唔可以太埋線同太埋一邊
呢個你要自己預
想問一句
如果我有香港車牌可唔可以再考過。。。
我知我條問題好奇怪
原因係我個牌係美國考
換咗香港牌
遲啲打算去英國
但因為我個牌唔係香港考 所以無得就咁換
所以我唔想係英國考過
就不如係香港考埋先走
所以我想知。我有香港牌比唔比我再報考?
有無人知如果我兩線轉右彎
轉入一條有3條線既路
我內線只可以轉返最右嗰條線
而外線既就可以轉左邊個兩條?
我講下我考個陣點
1.係,正常你一扭左到一定位就會自動熄
a.有扭軚有過車點都要打燈,你係考緊試,記得做多唔會死,做少實死硬
b.首先,你打左燈抽出,車擺直就前行,唔需要再一直著右燈,你咁會中(發出不正確信號),你係過完車要入返左邊先要再打燈。同埋,如果係我,我會預3-4車位前打右燈,之後望左中右鏡,確定無車就扭右,之後慢慢擺返直架車向前,之後預就過晒死車打返左燈埋返左邊。

2.要,一定要。停車,拉手制,等對車過左,你就要成套重新做一次先開車(望左中右鏡,打燈望盲點)。但係你要留意,你如果踩對面線或令對頭車同你套近,死得…
所以有得去就盡量去同埋一踩對面線就要睇情況盡快入返自己線。
美國牌冇得轉英國牌?
轉急彎一定收慢再慢慢轉
轉到差不多位先俾油去
無的
同我第2次肥一樣
唔會錯既都係以前就攪掂放鬆左瀨野
所以一日未到阿sir話考完落車,都唔好放鬆自己
呢個真係要你打去運輸個邊問…
想問大家臨考前幾日會唔會連續上4節 重溫考試?
唔會
我係考前上多3堂
2堂係星期日或可以入學禁路(有的係可以係假期入)
最後1堂係考前當日學~睇下個陣環境,等自己預返點應對~
拉手制以前鬆個陣真係未必要,但係近排太多p或新牌意外,所以師傅話9成以上停車耐少少都要拉手制,否則嚴少少既官都會俾tick…
咁你呢幾堂就要用返多的啦,慢慢習慣就得,同埋如果可以,你可以同師傅講話想練下停車起步過死車,叫佢帶你去一的無咁多車地方練
P牌補鐘師父教落
轉灣呢 灣心俾油就岩
咁樣架車就唔會太拋 同埋堂軚唔會搶
即係45*4一次過上?
P牌補鐘揸45*3 已經唔係不斷兜圈而係真係遊香港咁揸
都覺得越揸越集中唔到
叫我繼續揸係冇問題, 但師父講啲嘢開始聽唔入耳
有冇巴絲排到
最少5個月 嚟緊會更耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞