【終於凍了】經典男裝討論區(47)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
唔使牌子嘢,我都係用本地師傅做的cordovan 銀包
支持港貨!

Padmore & Barnes ,愛爾蘭以前供貨俾Clark’s嘅廠出

我用緊呢個綠色cordovan 係揾人整,我自己好鐘意。雖然宜家比我用到好殘同埋有d朋友會覺得唔係名牌就唔值錢,但我唔會理。呢d人手縫嘅野,用耐左零舍有感情。
近排訂左對 GMTO Edward green Dover 用 Horween hatch grain,四月先有

有無師兄試過horween hatch grain 塊皮,有無特別既特性?
上網見Russian calf 會油d,shoe care 方面有乜野要注意?

應該同普通牛皮一樣保養 冇咩特別
呢類仲有Yogi Footwear

咩個底縮入去應該係磨走左,著得crepe底就實係咁,除非你著呢到其他c hing嗰啲比較「優雅」嘅皮鞋,就冇咁易磨走
我自己都著開普通Alden 鞋,不過都會留意下其他嘢,我覺得呢度啲c hing 唔駛一定要推cj/ eg 呢啲嘅,特別係休閑野
個人覺得有啲核突其實,casual野我寧願買clinch boots果類
呢啲鞋型,應該好難襯衫

想問下香港有冇地方賣呢啲arm band
google咗得amazon網購
想去實體店試下戴下
有乜用?
舊時啲bar tender 用黎拉起個袖頭箍住,等自己可以唔使捲起個袖(禮貌啲)但係有唔會整污糟袖口;又或者係買RTW shirt個袖太長用嚟箍住佢咁就唔使去改袖。

不過當然都有啲人當裝飾,但略mk
想問下有無巴打去過中環tailor made 1981 整? 係條巷仔入邊

琴日咁啱經過入去傾過下感覺都ok 但想睇下有無review 先
感覺ok咪試下
有圖=好評
以前都有着過
但係着着下就覺得個鞋形好滑稽咁
再着唔返了
終於入咗對CJ Connaught 2
成功 “入門”
坐等開心share
Bespoke 鞋冇咗對lasted shoe trees,可以點搞?
搵番你個maker配
個 shoemaker收咗皮冇做bespoke 了
原來個last 都應該搵唔返

可以請其他shoemakers 鬥返舊木?
無原楦就無辦法100%準
邊個maker?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞