【終於凍了】經典男裝討論區(47)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
梗係就大嗰隻
就細嘅話 大嗰隻腳頂趾點著
想問下呢款鞋應該點叫
好似叫harness boots?
好入門級邊個牌子有同比較好
budget大約3000到
https://instagram.com/chamulabymegco?utm_medium=copy_link
Meet 到budget但唔啱色又唔係suede
我著Berwick都著到流晒血,可以點樣無咁刮腳
唔係suede都完全ok
其實本身都係諗住黑色leather
都有名比你叫流血級⋯何苦呢
換過對啦
織皮皮帶有冇推介?Anderson’s係咪都ok?
見到holland and sherry既seasonal cotton幾正,想問下邊到有得散剪?
今日綁對皮鞋時斷咗鞋帶,有冇巴打知道邊度有得買鞋帶?
地鐵站啲補鞋舖就有的了
其實我全屋都係berwick 又平
我全部都好岩腳 全新都無刮過腳 可能太岩腳
其實鞋 大家真係可以去試下唔同brand 😂😂岩腳型同靚最緊要
可能我大細腳
左腳無事
右腳出血
thx ching
咁多年人第一次斷鞋帶
我有一對Berwick boot break in左係ok
但我都有對Meermin同Carlo Santos著左一年都係刮
所以都係要交學費
交完之後宜家點
轉買其他brandberwick 當水鞋
試過落雨著,刮得仲勁,痛到仆街
berwick 鞋底硬到仆街,係咪唔關break in事?
對carmina 無打鞋頭鐵
個位踢到裂咗有冇得搞
exactly 鞋頭鐵個位 定直接打返
個底斷開都有得搞,咁點會冇得搞?爭在要幾多錢姐攞去俾師傅睇啦!上嚟問係冇用㗎
樓上個位可唔可以補張相
著左幾耐 踢到D咩裂

雖然我成日都有打 但我未試過真係裂
CdL, Cifonelli, Smalto 三揀一點揀好?

定係搵啲喺呢三間做過嘅individual tailor?
中間一票
求各位巴打指教
2月中會出席屋企人婚禮,想著套西裝得體d
筆直就$20000hkd左右,睇咗post頭同追咗上幾個post就發現bespoke 都要1-2個月先有,就有幾個問題想問下
1.外套同褲MTM,上衣就買成衣係咪cp值高d?
2.可唔可以淨係bespoke件外套然後其他都MTM,價錢會唔會差太多?
3.如果連MTM既時間都唔夠,係個list既店舖係唔係唔會包改成衣size?
唔好諗上下分開配,一定唔work的

時間得咁少
見得人嘅西裝店應該要做唔切

簡單啲,去試下大牌子
睇下有冇岩身,再拎去改好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞