【終於凍了】經典男裝討論區(47)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
同埋呢兩隻皮腳感好唔同的,hatch grain係成牛皮黎,應該係veg tanned,好硬的
張想唔夠清,睇唔到係唔係中底,不過就咁睇,我會同意牛巴說那是大底(外底),反而上面好薄的那層是中底,如果有中底的話。不過退一萬步來說,就算那是中底,也可以拆就它,只換大底就可以,因為那個中底根本是無用的。膠底鞋才要個中底來縫合條welt,皮底無此需要,用厚身D的皮底就可以了。我有10-11 iron的 JR 底,平常的底只用7-8 iron
我實地考察完,對鞋係Double sole。咁你自己考慮下換唔換底啦,如果對鞋個upper無問題,而又break in 完好舒服,咁都值得換嘅。
膠底鞋需要個中底縫合條welt?
我見CJ EG好似冇用中底
CJ EG平常的不是膠底,所以不用中底,而他們的膠底係可以縫穿的,所以都無中底。
中底係for red wing那些鞋,個膠底穿唔過時用的
Andy?
第二對牛記 share 下

新手求救
買咗件好鐘意嘅深藍黑色西裝褸
之前著完一次掛咗出露台一段時間
收返發現條領位有啲紅色嘢
以為係塵,問人先知係褪色
唔知唔可以晒咁耐太陽
求救有無方法可以補救
或者有無舖頭係急救店可以染色
買過件
我果件唔係度身訂造
係咁啱行街見到好鍾意又好啱身
一出事我就打返舖頭問仲有無貨
佢哋搵埋倉都無
你呢件去luxire 打版做過件
其實任何染色野都不能長晒太陽的,會甩色,白色野晒太多都會變黃,最好收番入櫃,我有幾件牛仔恤舊時細個唔識野on99長曬曬到一邊袖變左白色
我都試過 開頭好介意 之後着外套遮住繼續著算
Thanks 巴打
我唔做伸手黨,自己搵下先
我新手第一次買西裝褸,買咗個教訓,下次唔會了
咁易啲貴鋪執撚晒啦唔係咁易架葉師傅
呢個方法最feasible 啦 RTW啫
RTW係一件事,個方法可唔可行係另一件事,因為你唔知間廠車之前對塊布做過啲乜,得件衫就算你拆晒佢都只係會有個大概,無個紙樣同流程係手係複製唔到的情況同大陸/西班牙某啲鞋廠倒石膏抄last相近,係無乜意義的,出到黎件衫最多六成似。

搞咁多野為乜
遲咗見到哩個Post 添
準備返新工買咗 set 新野
1. 保祿洋服西裝 $3800 blmers
2. HOAX - Elastico whole cut oxford $1800
3. HOAX - Kenford derby $1600
對比樓主#1 講既牌子好似好唔入流咁,大家對我既 Selection 有咩 comment
諗緊買多件 DB 西裝揀咩布好
咩牌子既鞋先?
如果入門級哥d 買對似似地樣就ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞