【終於凍了】經典男裝討論區(47)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
原來alden既皮係特別唔同,唔怪得我覺得佢個底特別舒服好着啦
佢地有分普通皮底同油皮底
Alden是特別舒服
塊底又軟又抓地 係著耐鞋邊會易變形

CJ bench grade 冇咁舒服又會冼
講緊著左年半之後都係

第一件ring jacket
改得多唔多嘢
算多, 我個膊比較橫接近size 46,但身長係44, 袖長, 衫長同腰都改左
有無巴打知熨法蘭絨有咩技巧
之前自己熨,點知燶撚左
咁好似唔多抵
drop 93 black Friday 8折都ok 嘅
咁始終功用唔同,油皮底用落dress shoes度會好奇怪
墊布
影啲改咗既手工位來睇睇
各位對Grenson有無咩意見
想平平地千零蚊入對Brogue當水鞋粗著
想請問有冇人試過喺 Benny Woo 度做過西裝? 見佢履歷非常把炮,不過唔知成品點樣🙌🏻🙌🏻

https://www.bennywoosartorial.com
打手可唔可以停一停?你當呢度啲人傻既咩
師兄去試下?
冇,你去試試
唔係我真心諗住做西裝,然後上網research見到佢🙃

佢係唔係風評好差?我有啲驚,因為見佢之前話開個三次鋪都執笠…但係見佢而家呢間開咗四年,又好似做得住即係啲成品都唔差?

所以真心想嚟睇吓有冇師兄喺嗰度做過🙌🏻🙌🏻
呢度一個post出左同類content 3次,問同一間,次次周完俾人懷疑打手就話自己真係想做西裝,有無咁橋?
建議巴打問下#378 #414嗰兩位巴打試咗未
諗住遲啲返新工,所以揼本啲做套好啲嘅西裝,都係預大約under 10k,諗住去到可能好多option要加錢(例如布、內𥚃、鈕)所以搵啲6-7k起跳嘅

知道正路大家都會提議browns tailors 嗰啲,不過諗住呢個價錢應該都有唔少選擇,同埋畢竟唔少錢,睇吓可唔可以搵個少見(或者特別,唔係好肯定呢度應該用咩字)啲嘅裁縫所以上網睇吓然後見到佢

不過好似之前覆師兄咁寫,佢履歷睇落好勁,但係又上網真係冇乜人講佢,所以先上嚟問吓,真心唔係打手😭😭
呢個我認我真心膠,睇咗開頭介紹篇冇講過佢,之後用電話search content 冇佢所以先喺度問,可能iPhone淨係search呢一頁唔係成個post… 啱啱下邊有師兄覆咗之前啲post number我先見到有人提過佢…

或者可唔可以請問下,如果我預最多10k,但係因為預其他option會加錢(例如布料、內𥚃),所以而家搵啲6-7k起跳嘅,師兄有冇推薦

好似之前覆其他人咁講,我知開頭介紹有講呢個價錢應該搵邊個,但係諗住畢竟唔少錢,所以睇吓可唔可以睇吓搵啲特別啲嘅裁縫(或者少見啲)
花得10k 唔差在la..ww chan la
Ww chan 13k 起跳,如果換下鈕咁多幾K,超budget 50%…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞