【終於凍了】經典男裝討論區(47)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
大家好,有關恤衫問題想請教大家。

早年喺銅記間852 Talior造咗3件裇衫,着上身無咩問題,整體都幾滿意。唯一問題就真係一定要燙完先着得出街,不過着上身好快都會皺,唔知係咪我大動作定點 

之後搬咗出嚟住,無咩空間就轉着g2000嘅免燙系列為主,就算郁得多會皺,皺得無咁嚴重先。爬咗少少文,應該大家都唔建議買免燙,因為質料同舒適問題?

咁我因為轉工,工作需要着番斯文、smart casual為主,所以想請教大家,預算三、四百一件嘅話,有無邊度買到無咁易皺嘅裇衫推介?就算成衣都無所謂——我之前都係着開g2000免燙啫 

本人偏瘦,高179、重約70kg,所以歐美品牌未必適合,因為綜觀都感覺偏大件,唔太適合亞裔人士?

謝謝各位 。
無架,想要靚就一定要燙…否則建議買uniqlo 百幾蚊件果d 算了
地方細都唔緊要,可以去日本城幾十蚊買隻放係床上既燙衫板
應該難d,不過我覺得佢地mtm都好好
咁如果造恤衫嘅話,照去番首頁介紹嘅西裝舖造就可以?定係恤衫再有其他相宜介紹?唔該大家 
如果MTM就可以HKD10,000?
寫得咁詳細點解仲要問呢
點刨根究底都冇平野推薦架啦
你要平野咪去整lor, 唔洗搵人endorse 喎
睇布啦,不過應該都得既
你如果覺得852個cut ok,咁咪去番852囉,縐係料嘅問題,唔係cut同工的問題。你同佢講要啲唔縐嘅料,佢就自然會搵比你,一啲難道都無。
要唔縐其實so easy,多膠咪唔縐囉,你細過返學啲恤衫有幾縐吖,你話嘞?
明白曬 唔該曬巴打 我自己再去問下先
我諗巴打係見首頁淨係有recommend 西裝鋪但無話係for shirt
要價格相宜都可以試下jantzen既,印象中house fabric大概400蚊一件
但當然質素上就不要期待太高,做到基本合身就ok了
btw 都建議加幾十蚊換粒厚身既貝母鈕,會幫到提升質感
點解咁多人在意件恤衫易唔易巢恤衫用蒸熨頂曬籠都係五分鐘嘅事
我燙件恤都要十分至十五分鐘嘅
快極都要十分鐘
所以我而家乾洗算 燙好拎返
我Hea熨唔理個袖,都係3-5分鐘
厚鈕扣果陣好難受

利申:曾經件件3mm家陣轉番薄少少
但係望落差好遠
我件件3.5mm起 有個別4mm
我都係接受到最盡3mm
不了
除衫方面比較麻煩,當你有時要快速除衫既時候就⋯⋯同我本身條條褲排鈕到依家只用拉鍊同一個理由。衫褲始終係衫褲,對我黎講好睇一定要但唔可以造成生活上嘅困擾。
牛巴好多條女
想問下咩情況要快速除衫
關女咩事,我毒撚唔好屈 有時趕時間要換件衫出門口姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞