【終於凍了】經典男裝討論區(47)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
其實我提出嘅問題,係熨完着上身好快皺。啱啱燙完緊係直啦,所以先想請教吓大家,係料、織法定係純粹可能用家太大動作嘅問題。

可能對一直着開、玩開嘅你哋係低B問題,但新手唔識都唔係好出奇呀?定係首頁有寫,我眼大睇唔到?係嘅話,講聲唔好意思,請講講喺邊個位置,我再睇多睇。

自問最初個提問同follow up都稱唔上無禮,我都唔明點解有啲人啲語氣態度咁唔友善 
唔該巴打,我再研究吓 
因為太多人問過依個問題
簡單嚟講,你當恤衫係奢侈品
貴唔等於易打理/耐用
就係咁
燙完件衫就緊係直啦,但其實我關注嘅係點解着上身無耐就好快皺,想了解吓係咪關料、織法定咩問題。

另一個好奇位係,我見g2000又話啲免熨恤衫係全棉,852又係全棉,點解防皺方面差咁遠。

可能對一直着開、玩開嘅你哋係低B問題,但新手唔識都唔係好出奇呀?定係首頁有寫,我眼大睇唔到?係嘅話,講聲唔好意思,請講講喺邊個位置,我再睇多睇。

自問最初個提問同follow up都稱唔上無禮,唔明點解有人啲語氣咁唔友善 #:)#fs
兩塊布嘅chemical treatment未必一樣。可以睇吓下文
https://www.permanentstyle.com/2019/03/the-guide-to-performance-shirtings.html
愈fine 既棉、麻,就愈容易皺,同時比到穿著者無與倫比既舒適感,呢個係物料天然既特性來,所以先有巴打建議唔洗介懷。

甚至以往年代,體面既上流人士係日常衣著中都會著好多皺既衫褲,例如你睇Gatsby 入面好經典果套白麻西裝,就係Gatsby 為左融入上流社會而著;一來係因為追求舒適,二來正因為皺所反映出既品質之高,帶出個人既身份地位,三來唔洗自己打理,亦唔心痛要整過套。

而家當然就唔會有呢d 觀念啦。個人認為,穿著前用心燙好,著上身後就隨便郁動,忘卻衫褲鞋係你身上既狀態,享受舒適,呢個先係買貴料既價值。
好似好技術咁,我了解吓,唔該你。
解咗一部分困惑,唔該糕巴 
因為真係好多人問,其實你件恤衫兩隻袖、半個衫身,加埋個背都比外套遮住,你要熨下嘅都係得上半身,當你唔着外套隻袖你點熨有郁動都自然會巢,咁你都係多個背要熨下
其實都無幾多功夫,但係就比啲標榜唔會巢嘅料限制左自己嘅選擇
最近搵緊新銀包,發覺原來John lobb既銀包幾乎係冇人講咁濟乜reveiw都搵唔到
我有時會就咁着恤衫,或者用嚟襯其他風格,所以出面無外套,恤衫皺咗就好礙眼,所以先有呢個疑惑。咁大家平時真係full suit咁着,所以調番轉就唔明我點解咁在意,而家我就明白了 

不過樓上糕巴有提到話料愈靚愈易皺,巴打你都有提到正常穿搭有外套唔太影響,的確解咗我好大部份嘅疑惑,多謝有心解答嘅大家先。

Between
既然咁多人問,可能整合吓放埋第一頁,咁新手又可以了解咗先問,玩開嘅又唔使成日打過先。第一頁就話希望大家和和氣氣,一入嚟就問個問題就俾某會燃咁躁咁話,真係好大反差。
和和氣氣係一個勸導黎我夜啲得閒少少都長少少答下你
因為無咩人買銀包會走去買john lobb...
我咁睇啦 棉料黎講
越高支越fine越滑越薄嘅料係好易巢 亦都難燙
呢啲係佢特色黎 因為佢係for你唔著底衫 配西裝用
同埋比女朋友當睡衣著

而你如果想單穿恤衫 入面著其他玩layering
你應該要揀返一啲合適嘅料 例如比較厚身 textured 同冇luster 嘅料
例如 oxford / flannel之類
呢啲料一般望落比較casual 適合襯denim 工裝 單穿
造衫時都可以叫佢做鬆啲 減少因身體活動而出現嘅小摺痕

綜上所述 其實一間正常恤衫鋪應該可以根據你嘅要求推介適合你用嘅料 否則一係個sales垃圾 一係塊料垃圾 一係連間野都係垃圾

你都應該撚下塊布版 睇下符唔符合上面講嘅特性

其他巴打唔同意可以再補充
呢度啲巴打其實無乜嘢的,只是成日有啲白撞同r客嘅友入嚟問埋啲月經題,所以條件反射咁有啲燥,當佢哋知道你唔係攪事嘅佢哋就即刻好正常㗎喇,希望你唔好介意啦
加多點,其實你見上面啲回覆,個個都話你知靚棉就係縐的,呢度啲人係接受咗呢個係既定事實,不可改變。唔縐免熨就係低檔嘢,咁有心玩同鑽研嘅人又點會對低擋嘢有興趣同耐性講解?
新手想買皮鞋睇緊Cheaney/Carmina oxford/derby簡單番工款 見carmina入門款都要3k Cheaney就有d特價計埋運費都係2000 咩Albany II同Harrington款 想問有冇伏
又有冇話腳寬d嘅話買邊隻會舒服d?
Prefer修長尖d款係咪carmina會好d 睇圖見入門果隻Rain都幾靚仔
(有諗過直上C&J 但手緊)
感謝
腳闊可以買F-width,兩隻牌子香港都有賣(雖然唔多地方)自己可以找來看看同試試再決定
Rain last 所象中唔少巴打中大伏,size 上面窄得太犀利⋯
收到 今日行Sogo同Hoax冇乜料到 搵日上A同T試試
唔該哂 好彩冇衝動
如果大細腳
你買皮鞋會就大果隻定細果隻腳
我買左兩對都係就大果隻腳
搞到細果邊因為唔貼腳d摺痕摺得好核突
雖然唔係好貴
但日日望住都好un眼
有無巴打有同樣問題同點解決?
Bespoke
鞋墊
那有錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞