【終於凍了】經典男裝討論區(47)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
初試夢記
(唔記得扣好啲side adjusters先影

新手一問
想問下建唔建議第一套suit(返工用)自己度完size係spier & mackay 買
怕買完返黎fitting唔啱,或者隻色同睇相有出入
本身想去suitsupply 但係 s&m 有sale好似抵屌d
我都係唔敢買即係size嘅問題
Sale 你預佢會唔俾退貨,如果你要成衣咁不如去drop93買件new old stock Ring Jacket,仲有得上去試身

https://shop.drop93.com/products/ring-jacket-model-3-navy-wool-mohair-hopsack-sport-coat-with-flap-pocket

https://www.spierandmackay.com/collection/all-suits

走去睇左下,真係幾平,差唔多g2000咁
係唔夠筆直
bespoke 個價一倍有突
Sm真係一分錢一分貨,唔是很好
但我都完全唔覺得ss有特別優勝,啲褲仲要窄到legging咁
謝謝~最後買了Carmina
返新工smart causal著咩好

已有物資:原牛幾條,一對alden,一對viberg

西褲shirt衫果d冇著開
alumo oxford shirt
整幾件linen 恤衫夠做
有無人去過紅磡mansta studio?
第一次睇bespoke 想要套黑色兩件頭加幾件恤衫
乜咁睇唔開呀? 冇睇post頭咩清
想問下清係純粹想應付公司要求,定自己都想扮吓靚?兩個可以分別好大。
我係望緊佢5000左右唔啲
閒日好忙 po頭入門兩間又唔開星期日
算啦你自己決定啦冇人會阻止你
如果係後者,牛巴有冇咩建議?
同問 我都係後者
有兩條chinos, 幾件Oxford shirt, 一對loafers, 一對Tassels loafers
重有咩需要豐富下個衣櫃
如果係smart casual未必要著恤,按番季節,polo、tee、knitwear都係可以考慮既items,經濟/身體狀況允許既情況下,各種唔同既褸都可以考慮,sport jacket我個人有好多,亦有人喜歡G9、Safari等比較偏向casual既選擇。口味既野好個人,其實你去睇post 頭recommend 果堆ig,揀個你喜歡既出黎我地再討論會有建設性啲。
牛巴 你點睇G9 jacket?
平時跟開你ig覺得你再偏classic
咁我都係答翻你有無睇頭post啫
入門級仲有無邊間可以一試?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞