歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (106) 愈濕鳩愈多like

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
其實無咩必要都唔好先噴配色再上主色,呢個技巧係Gk 因為佢係固定

高達模型你咁樣主色厚左一刮透左個配色出黎好怪

同你咁樣甩漆就算你點勁都補噴唔到,補完一定有勁明顯既色差
正喎 咩黎嫁
我試過又真係得
不過我開得都幾杰下
The lord of the rings: the witch-king of Angmar
其實免洗黎講,喵匠嗰套好似都唔錯

都係GW出既?
係呀 又平 有兩隻 幾低玩
部野笑得好開心
遲下有牙添啊
執住咁多先
係時候去打機
一次就咁準
你指個比例?
因為我真係有跟著嚟起稿

個身就本身諗著3D scan完佢之後insert入去做reference咁畫
但真係insert咗之後發現其實咁樣做真係意義唔大, 因為我唔係要reverse engineering隻嘢
真係需要用到同有幫助嘅數字用卡尺度都得唔洗需要個3D object喺到襯
所以都係經一事長一智, 做下做下先知要點做

如果你講榫位嘅話其實我係未定嘅, 喱個假組係兩邊鑽個窿仔入銅枝撐著睇下個look就算
到時會喺返同一個位打個4mm窿用嚟入返黏土人隻專用Ball joint, 襯返另外兩隻
到時3隻嘢擺埋一齊有feel啲, 連貫啲, 最好就係想做到好似本身盒黏土人跟埋嚟嘅配件咁
要做到咁其實就仲有嘢要加, 就係套戰鬥服嘅半身parts

即係喱件嘢, 打算做好隻三色光武先, 之後就Zbrush跟著比例雕兩件出嚟
因為3隻入面得Erica有戰鬥服
陰公
有樣嘢一直想問
究竟光油/消光/半消coating係咪一定要上
有時關節位落咗金屬色又砌起咗
真係唔係好想拆返開黎噴
附上啱啱噴起但未上線未上水貼嘅hg偽mr魂z

唔係

你唔好當佢係保護漆,單純當係一層透明既油你就會好理解d
唔一定
如果你唔想改變隻嘢嘅光澤表現, 又唔怕啲金屬油若干年後有銹痕
咁就冇乜必要
收山前最後一隻...
之後要讀書暫時唔砌得野住
我會繼續留名潛水直到見到夜鶯
多圖長文慎入
想買隻PG RX78 新果隻都咁難
順眼, 靚女
俾心機啊
期待你考完返嚟再砌女
之後有興趣嘅話建議你搵機會學下Zbrush或者blender個sculpting
對你喱啲要求大改造嘅人嚟講好有用
多謝福巴
本身都預咗買多一set樽仔
之後去咗$10店買多咗幾個代用樽,返埋依幾日工就可以開出嚟玩
但係模型真係深坑,喺舖頭順手買埋Madworks 刻刀同David 400 咁就唔見咗2k
又一個傻仔買mad刀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞