歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (106) 愈濕鳩愈多like

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
買唔到第2隻
反正第3隻有2水貨
師兄有無用過metallic d色,有無機會噴得靚?
唔喺香港
睇係想啲粒幾粗
隻隻牌子都有啲唔同
喱個咁主觀嘅問題真係唔識答
你想用咩色就跟code search人哋噴出嚟啲相睇下
嗱我就有keep著買TS-21金色嘅
但你洗筆拎t09 t04搞唔掂咩
t09應該重難買過t04
t04未試過 起到金屬微粒?用t09洗係佢起到大部份乾左係筆入面既liquid油金屬微粒

因為我一玩噴筆就係直接用av油 所以唔識油性油溶劑

btw 我買果時ym大貨t09(幾個月前)
t04係for清洗用
t09 500ml印象中應該都要100蚊
t04 1L先120蚊

所以老子爸先話係好富貴
玩水性thinner仲平
錯重點呀阿仔
佢而家就好似無水沖杯麵,打開個雪櫃拎D牛奶黎拎沖啦喂
就係我塞
白蓋要倒出黎開
再倒返落去先噴,唔係會塞槍
delay到成五月
啱啱入坑砌女
砌完第三彈嗰隻得個素體唔夠喉
又買埋壽屋隻騎士
仲有咩舊款野依家比較推薦又易買到
藍黑蓋一樣會塞

得閒拆銅咀睇下
成條屎塞住係入面
未塞死都噴到 但冇咁爽
新po留返個名先
然後隻夜鶯我仲未搞掂
av thinner 200ml 75蚊

x20a好似平d?
之前係RX88買隻唔知咩牌子 MIHK
fag我會推黑兔白兔,比堅尼魔鷲
有隻格理芬如果有死貨價我都覺得抵玩
女神裝置我會推愛花
九尾玉藻前果d就香港有d難買到了,但都推薦既
應該咁講 我未搵到av原裝for liquid系列既開油水同清洗劑

av都係叫人用無水酒精去稀釋同清洗 上面巴打提到遠噴表面會起毛狀物係因為油入面既金屬微粒未落到件就已經同空氣中既水份氧化左 塞槍就係呢d乾左/氧化左既微粒導致

然後有前人經驗話t09同異丙醇酒精(乙醇有人話開到有人話開唔到 不確定性太大 搏唔過)可以做稀釋同清洗 t09對我黎講較易入手 所以用黎做稀釋同清洗

liquid系列如果加水 加普通水性thinner同一般75%酒精會直接氧化 鯨埋一舊

因為我未試過t04去洗 所以先問巴打t04起唔起到d微粒
未用過liquid油,不過AV 油就唔好用T04洗,D 油會碎到一快快塞到九彩
利申:試過
仆街 我岩岩又係同你一樣
都係funtec 0.1
岩啊
我之前用筆黎試下支油 之後用75酒都洗唔清
最後用99酒黎洗 噴筆直接用99黎洗都要洗多幾次
異丙我懶搵冇買 焗住買T-09
今日咁岩出去經大埔 見模型倉竟然仲有250ml
買黎用住先 但真心貴
AV liquid明顯唔同 AV model color/air/mecha
雖然唔係超熟油既性質
但liquid 感覺係另一種野黎
唔可以當一般水性硝基法瑯或者各種金屬漆黎分類
AV Metal Color 會似返 Model Air個感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞