澳洲留學悔終生 英美加台更稱心 (11)

1001 回覆
19 Like 6 Dislike
我講緊係想用讀書移民個班,如果係純粹為讀書/享受u life而唔係移民就咪鬼報住
應該係完全唔洗on occupation list喎
好彩申請左
果陣有D人叫唔好申請住冇聽D人鳩UP
等巴打們confirm
澳洲留學悔終生
有條唱衰澳洲政府出賣香港人嘅仆街好似自爆 / del咗acc
啱啱想搵返佢出嚟鞭屍
多謝Islander整合出黎 好清楚
我唔熟law,可能有錯
有3個問題想巴絲幫手搞清楚
1. 申請485係咪要跟MLTSSL list先申請到,定係其實讀乜都得
2. Non-regional 行189 係咪要on 189 occupation list
3. 行189 係咪唔洗skill assessment

因為189官網個page仲未update HongKonger stream
多謝佢加速
澳洲香港人Stream:
必需

以下只討論以485 Visa方式移民
485簽基本要求:

Step1. 在澳留學至少2年(
Step2. 畢業後申請5年485香港人Temporary Graduate Visa
Step3. (Option 1):
定居於非偏遠地區最少4年 - 行189簽證(香港人Stream)
無職業/計分/薪金要求,4年後拎PR
(Option 2):
定居並於偏遠地區最少3年 - 行191簽證(香港人Stream)
無職業/計分/薪金要求,3年後拎PR

讀Master,2年+ [3/4年]在澳居住 ->PR
讀Bachelor,[3/4年]大學+[3/4年]在澳居住 ->PR

法律原文:
https://www.legislation.gov.au/Details/F2021L01479
有錯請指正
[/quote]
???
有咩好bin?
本來話個pathway係上年年尾公佈,而家拖到今年年尾先講,我屌7佢有錯?
讀Tafe/diploma 得唔得?
2年,合資格就得
Zoom Master sem1已經搞好owp permit
準備放棄澳洲去加拿大stream b
突然間出d咁既野
有冇同我同樣情況既巴打會點
我讀Anu出年都唔知過唔過到去
加拿大一年PR拎福利
澳洲起碼5年先PR,頭幾年冇福利
睇你對澳洲嘅執著去到邊
下個post 可以改返個標題啦
why not both
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞