澳洲留學悔終生 英美加台更稱心 (11)

1001 回覆
19 Like 6 Dislike
想問係咪今日開會?
仲有會開咩
一個星期之前就話比人入,仲搞到人咁開心,又訂埋機票又剩,點知一個星期後就延期,真係諷刺
有冇人知如果我一兩個禮拜後返黎一早已經訂咗酒店14日但而家改咗例但我訂唔到之後嗰七日酒店入到境嘅話會點
冇21晚confirmation應該機都上唔到
見之前有巴好似話今日會開會?
不過佢地琴日都update咗野 我都唔清楚
近排係Sydney 租左新屋
年尾年頭租樓係特別難
基本上一個單位最少5 pair人睇 (除非係柒柒地嘅盤)
靚少少嘅就3,4 pair人話打算apply
對手好多在職couple
我apply 3間
最尾因為業主係大陸人+即時move in+戶口多錢
先租到
另外2間被agent screen 走
Local 中介就係咁撚難玩
要查家宅咁查
想易就搵華人中介
但小心中伏
"We cannot keep this Omicron variant out forever from Australia. Eventually, it will be here."

係咪醒覺
希望啦 唔係可以點算
如果又要重新打booster 清零架話 真係要等到2046
WHO出埋口術話very high risk

講係咁講,做就另一套(lockdown + 封關)
好心過左聖誕先放人入黎啦
如果放假又lockdown真係on99
都冇搞過 咪係度放fake news
PM話反對mandate
咁又唔係次次都反口嘅
港人簽證好彩最尾都冇反口 今次留學生入境如果唔係Omicron 都冇特別反口

不過反口嘅紀錄都好多,澳洲政府例牌
https://covid19.homeaffairs.gov.au/travel-restrictions

“a fully vaccinated person who holds a valid visa listed on the New arrangements for eligible visa holders (from 15 December 2021).”
希望唔好彈出又彈入
其實15號之後延期機會大唔大?因為今次隻omicron好多都係病徵好輕,甚至冇病徵
正常應該唔會延 不過澳洲做野無得估
無得估陣間臨開關隨時又彈隻new variant出嚟
其實應該都會喺開學之前俾人入嘅,但係你話係咪15號之後即刻開我就唔敢講

經濟差自由黨下屆選舉隨時仆街,不過又再一次反映到澳洲政府嘅辦事能力
但係依家唔係話係15號當日就開咩?(暫時)
如果以目前嘅情況就應該冇乜嘢嘅 冇乜病徵,冇證據話疫苗無效,不過無論係病毒定係澳洲政府嘅變數都好大

唯有希望病毒keep住而家咁樣,唔好越搞越大,咁就應該冇事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞