澳洲留學悔終生 英美加台更稱心 (11)

1001 回覆
19 Like 6 Dislike
澳洲開關香港都未開
比個5年visa水撚左,當初講到似層層
澳洲比阿嬌更狡猾
則師如何
你讀accounting 都係得68wam 你估你讀得掂你講個啲咩
呢啲睇能力 有本地人點解唔請本地人 除非你勁過本地人
一係入返大陸公司
同埋一定讀返8大 多啲networking既機會
I mean 移民
hker pathway finalized
link?
https://www.legislation.gov.au/Details/F2021L01479
去埋澳洲移民個post睇 佢地分析緊
到底邊啲人有資格去澳洲留學博移民?
咪就係嗰啲呢一兩年先入大學讀bachelor,甚至未考DSE嗰堆人囉

因為佢哋畢業之後英國加拿大嘅移民政策都唔肯定
佢哋自己都冇BNO,得張特衰護照

如果英國嘅話就要靠阿爸阿媽,否則無望
加拿大表面上好似好容易,不過一個學士讀四年,四年之後嘅政策冇人知,況且如果被保守黨執政而家嘅港人計劃應該係咁先

所以既然三度都唔清楚嘅時候咪可以搏一搏澳洲囉,但係如果你冇佢哋咁後生,已經係做嘢年紀,又想穩穩陣陣攞過外國籍就唔好諗澳洲啦
唔去加拿大了

簡單啲來講,
香港人Stream:

以下只討論以485方式移民
1. Onshore在澳留學至少2年
2. 畢業後申請5年485 Temporary Graduate Visa

Option 1:
定居於非偏遠地區最少4年 - 行189 簽證
無計分/薪金要求,4年後拎PR
條件:
1. 讀個科一定要係on 189 skilled occupation list
2. 通過skills assessment (職業評估) **未必科科要

Option 2:
如果讀果科唔On list
定居並於偏遠地區最少3年 - 行191簽證
無計分/薪金要求,3年後拎PR

有錯請指正
放工返去睇下詳情先 唔反澳洲了
大家可以來澳洲讀書了
準備比上面班怨婦屌啦你
因為COVID 入唔到境計唔計ONSHORE...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞