澳洲留學悔終生 英美加台更稱心 (11)

1001 回覆
19 Like 6 Dislike
覺唔覺自己好寂寞
之前咁多負評,依家開關又冇人理你
我係你就攞完彩就收
再洗版就阻住人討論
真心要將兩大白卡佬放頭post
建議大家唔好浪費時間同佢地爭論任何野
一邊叫我唔好咁多廢話一邊又叫我唔好潛水,你究竟想我點?

btw我從來無潛過水,你咪靠屈先得
珍,我咁伏既話大家記住唔好跟我做,記住要反住來做,一到步澳洲緊係要住下sharehouse,又平又識到人
到時肯定好大機會有個難忘既澳洲體驗

同埋我走唔係問題啊,但都要等你d猛人肯教下人先得㗎
我都係usyd yr 1online咗1年未去過syd 唔知住regiment/iglu定租樓住好
唔好撚彩佢啦
錢問題 打算都係租sharehouse就算 唔岩就搬 多數都係2wks notice就走得
你開
唔使簽約?
我都諗緊sharehouse好定accommodation好
學校住貴好多
住得幾個月既話
係咪淨可以硬食accommodation
Accommodations 好易識人,shared house 就要inspection 睇下岩shared mate岩唔岩自己先
都明既,不過錢係350vs170 roughly
差成倍
有d sharehouse都可以短租,最短我見過可以租兩個星期,你搵下就有,唔一定要食accommodation,但就可能比你長租貴少少,大約貴$10~20/per week左右?
如果真係錢問題既話真係唯有sharehouse or 搵fd合租

但你試幾次都唔啱既話都幾麻煩,成日搬屋會想死,真係睇彩數
自己一個住最舒服
自己一個住,有錢就唔係問題
補充返,有d share house你租3個月已經會當你長租

而家開返關比學生同WH,應該會越來越多share house
真,沖完涼可以就咁著住條底褲周圍走
幾年前去working holiday嘅經驗之中
Sharehouse多數係有人租一間屋做“二房東”再“share”分租出去
係灰色地帶所以多數口講口賠
收你兩至四個禮拜按金
通常提早兩星期通知就可以攞按金走人
又或者你搵到人頂你個位都可以提早走
有錢就是任性
同意 真係講彩數
搵返香港人台灣人會易夾啲
鬼,印,陸呢啲都好難夾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞