澳洲留學悔終生 英美加台更稱心 (11)

1001 回覆
19 Like 6 Dislike
UQ official話一月開關
每兩星期先放250個入境
仲要優先俾有placement, Allied health, final year 學生
即日生效!完成接種兩劑疫苗毋須豁免可以出境澳洲
https://www.sbs.com.au/chinese/cantonese/zh-hant/fully-vaccinated-travellers-are-now-free-to-leave-australia-without-applying-for-an-exemption?cid=alc:soc:bau:con:SBSChineseTelegram::na

總理莫理遜(Scott Morrison)證實,自星期三(10 月 27 日)起撤銷有意離境民眾申請豁免許可的要求,以為 11 月 1 日重啟國際旅遊作準備。
補充返,係十一月底先有detail plan
Priority for the initial phases of the program will be given to international students in the latter years of study who must undertake face-to-face learning, practicals or placements to complete their degrees- particularly in the medicine, medical research and allied health areas.
仲唔快啲報waiting last 得百零個位夠唔夠人爭
英國加拿大agent經已全面進場
咁多留學生有bno又可以stream b都要agent
留名
自己澳洲住左8-9年 真心如果諗會搞埋移民既香港人千其唔好黎 除非你有三千萬隨時拎出黎 如果唔係你係澳洲搞移民難受至極 無盡既等待時間 你等極都唔知幾時批
咁開左關未?
呢到都有個澳洲留學agent
我連無盡等待果個stage 都未去到...
未儲夠分入eoi呀屌...
未考NAATI, 未做完skill assessment
考牌、儲經驗用左3年
儲錢又用幾年
報U、讀master、考英文
已經Plan左好多年,又要使好多錢

但即使plan左咁多年...
係移民路上好似仲岩岩起步咁...
澳大利亞🇦🇺

仲未遞Eoi
打算考埋Naati 夠80分先遞
ching係咩profession
唉 垃圾account
account 得80分諗條毛
得1%都會搏

兩三年前80分移到
如果佢增加quota,分數就自然降番低到以前咁啦
依家都不斷有風吹會降低移民門檻

21-22年度skill visa係79,600
有議員話想加到200,000個
一個Dup
NSW個市長都話希望增加配額
而最近既一d survey亦指澳洲人接受更多移民
https://www.google.com.hk/amp/s/amp.smh.com.au/politics/federal/migration-rethink-hike-on-the-cards-for-post-pandemic-recovery-20211019-p5916r.html

洗d錢同時間,買個機會,有咩理由唔遞?
遞左可能有,唔遞你就一定冇喎,80分又唔係真係咁低
如果有bno我勸你回頭是岸
等pr批係要等年幾 假設你之前住夠年期可以pr後一年申請citizenship 你申請要等多一年幾先會考到入藉試 考完要等半年先行到入藉禮
我反而想知巴打覺得澳洲好唔好住天氣,環境,蛇蟲鼠蟻同埋當地人既文化水平
多謝advice...
Plan左好耐喇
同女朋友有哂共識
唔改喇
Bno當backup啦
澳洲啲qualification不嬲係比其他國家look down左
所以係英美加畢業轉去其他國家係容易過澳洲grad轉英美加
澳洲移民一定難d 所以一定要選專科 例如護士 老師 child care
讀個bba又想移民 除非你好勁 咁你好勁就港大bba入ibank做咩過嚟澳洲
識唔少香港人讀完bba 搵唔到工 又話移唔到民
好多讀專科香港人 未畢業已經準備緊申請pr (accountant 例外)
如果你鐘情bba呢d濕9科既話 就係英國同加拿大 但係讀完都難搵工 加拿大失業高d 人工底d同tax重d 英國我就唔知
讀咩學校要自己搵 千祈唔好搵agent 問佢想移民讀咩學校呢啲咁on9既問題 間間U d傭金唔同
你搵到想讀咩學校叫agent 幫你報就可以慳返d報名錢 同埋搞visa佢會教你點填
但係d agent咁忙 唔會點理你有問題自己解決
我報個間u因為certificate 既問題唔比offer 咁我個agent 就同我講報第二間 我再email同學校director傾下 咁佢又出返offer 比我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞