澳洲留學悔終生 英美加台更稱心 (11)

1001 回覆
19 Like 6 Dislike
你唔知佢會唔會再延遲喎~ 只不過多數都估計就算延遲都會喺出年年頭開返關
澳洲政府係咁上下
改左機票去15號當日飛 希望如期正常開關
希望啦
以自由黨嘅取態,考慮到出年大選,佢哋最唔想當然係lockdown, 即刻冇晒全部選票, 但係都好唔想繼續封關, 因為經濟差基本上啲票倉都冇晒,所以最好都係隔離檢疫

澳洲政府做嘢一定係政治行先,如果用政治動機推斷嘅話開關問題應該唔大嘅,不過佢哋落決定嘅效率超慢,同埋政府成個決策都好冇組織,又唔似加拿大咁,美國話點就點,搞到成日彈出彈入,希望今次唔會啦
師兄依家係澳洲當地?
唔係
純粹自己睇新聞推斷
有冇人試過轉科成功?
覺得自己讀錯科 炒完又炒
如果同faculty既科 應該都唔少credit tran到,可以一戰既
未出到visa 機票都唔敢買住
(同 post 名有關)我小弟依家對前路好迷惘,希望各位ching 比D 意見。。。

小弟上年讀monash diploma of engineering, 成績平均distinction,GPA 大概 3.125/4, DSE best 5 22 分,因為冇M2 , 焗住讀diploma( 澳洲國際大一),我宜家apply 左UBC bachelor of applied science,想transfer 去UBC year 2,之後行stream A,攞左PR 再用PR 價錢讀埋master。

我10/2021開始讀緊monash bachelor of civil engineering year 2, 我會讀到收到取錄通知為止(如果有幸UBC 收我的話),變相重讀半年。

希望有ching 可以比D 意見有冇機會。感謝感謝🙏🙏🙏
雖然澳洲宜家都開關,但係自從經歷過澳洲政府嘅邊境政策彈出彈入之後,已經對澳洲冇乜信心,我擔心雖然有香港人pathway,大選過後個pathway唔知會唔會有咩改變,況且澳洲港人pathway比加拿大果個時間長,多變數,加上加拿大有親戚朋友,所以有咁嘅決定,虛心向各位ching 請教
睇吓你係咪真心鍾意澳洲
如果唔係就去加拿大啦

其實港人簽證取消嘅機會好微,尤其宜家自由黨連任嘅呼聲好高,但係始終要用多啲錢同時間,如果你喺加拿大有親戚朋友可以考慮係咪轉場

至於澳洲邊境政策,其實應該都好快會開返關,暫時唔需要太過擔心
另外補充返,澳洲嘅港人救生艇計劃唔係特登增加移民名額,俾啲額外嘅名額香港人,而係由現有嘅移民名額之中分配更多名額比香港人。意思即係其他國家嘅名額會相對減少,既然而家香港咁多人想移民,澳洲政府當然想吸納更多香港人而唔係亞洲其他地方嘅人,因為香港人始終有錢又多人才/準人才,所以動機上暫時睇唔出佢會有反口取消嘅理由。

不過都係嗰句,比起加拿大,澳洲嘅花費同時間都會多啲
親戚喺溫哥華,所以揀UBC,但係我唔知我宜家個學歷可唔可以報UBC year 2,如果唔得就惟有讀完Monash Bachelor ,試下做2年野,再去加拿大溫哥華讀master,行BCIPG (聽聞係永久政策:https://www.welcomebc.ca/Immigrate-to-B-C/BC-PNP-Express-Entry-B-C/EEBC-International-Post-Graduate),有興趣轉場去加拿大嘅理科人可以參考下
連任呼聲高
依家係labour被睇好喎
懷疑條友9up當秘笈
講真 你有錢有時間就轉去加拿大啦
攞pr真係最快 問下加拿大啲agent點tran
我都想有agent 啊,多數agent 都係做college / 二三線大學例如SFU,UVic,冇乜agent 係做UBC /UofT 等一線大學,惟有自己申請UBC ,真係頭都大埋,又中六成績又剩,好多嘢要upload,做野有慢,要等到2~5月先有消息
上屆都係工黨被睇好,最尾咪又係自由黨贏

民調不嬲都會低估右派啲票倉,只要Morrison臨尾討好商界、中上階層好多民調反應唔到嘅選票都會返晒嚟,而家佢落後labour 5至6%其實個差距仲細個上屆未選之前
同道中人,如果UBC 唔收我year 2,我都惟有繼續澳洲,過多幾年先報UBC master
同你掉返轉 勁怕凍所以唔會揀加拿大
澳洲留學生討論區(12)開關正能量
https://lih.kg/2795372
你讀緊咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞