澳洲留學悔終生 英美加台更稱心 (11)

1001 回覆
19 Like 6 Dislike
澳洲留學生討論區(10)
https://lih.kg/2624390
以下Q&A適用於所有澳洲大學

Q1. 去加大拿、英國定澳洲讀好?

Q1. 點解唔好揀澳洲讀?
1. 要放棄家人。移民後申請屋企人過澳洲要排十年
2. 唔知幾時開關 (有巴打就快原地畢業),某啲科目冇得Online讀入唔到境隨時卡住左自己人生。見住自己啲中學同學個個有自己嘅新朋友新圈子新女,自己就Online讀,咩人都識唔到日日對住電腦打飛機
3. 行完5年香港人485簽都未必有PR pathway,有機會要計分同人爭。競爭大嘅科(e.g.會計),依家都要95-100分,依個收分IELTS全8係基本
4. 加拿大講明有PR 英國講明5+1
5. 澳洲移民政策出哂明3-4年一大改,讀完個陣你個科隨時已經唔On list移唔到民,辛苦讀咗咁多年最後又要返香港
揀澳洲=賭自己人生

Q2. 澳洲幾時先開關俾留學生?

Q3. Agent叫我係香港Online讀住先, 有咩分別?

Q4. 點樣睇澳洲大學唔開關冇哂留學生
你係英國升學agents ?
咁唔中意你又去?
追返之前啲post睇吓其他人講咩先話人啦
起左底
又Swansea 又UTAS..
應該升學agent嚟
我諗我阻住咗某部分人搵食
依個Post我都係少啲出聲
總結上個Post巴絲嘅分享
各位可以打定針,隨時去得澳洲
cls班agent快手到
最近好少人報澳洲學校咩
Lm
叻唔切以為留言快啲就威豬
現實係澳洲真係唔開關就咪伏人
咁多人叫唔好去澳洲,唔係因為堅信佢唔開關,而係冇人可以firm到佢開唔開關。
大把人洗濕左個頭,如果真係年尾開關,好多人包括我都開心黎唔切。
你知道個情況但仍然想take risk,或者你收到上帝啟示,呢啲係你個人自由,但大家睇唔過眼嘅係明明唔firm嘅野都講到100%

呢兩年狼來了左咁多次,大家都攰
係澳洲畢左業啦,係入來勸班中學生唔好比你班agent呃姐
repost

有冇人覺得移咗民既連登仔好快會喊晒口咁番香港
https://lih.kg/2714425

個白卡佬咁中意po人地啲post 等我學返你轉頭
條撚樣係正宗白卡黎 屌人移民英國加拿大 連起澳洲onshore既人都比佢屌埋一份

大家起依個post可以無視一號白卡會員「連登新會然#400599 」既留言
介唔介意講下
人生到底要垃圾到一個點樣嘅地步,先能夠從玩膠,而且係持續不斷咁玩膠,呢種行為上獲得滿足感
澳洲留學agent搵食艱難啊,無計啦
最撚緊要 澳洲變窮國
呢個真係難d本身係超級資源國,淨係靠自然資源都夠全國人食(所以更加唔care學生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞