正式宣佈:MacBook Pro今年玩撚晒(2)

514 回覆
16 Like 46 Dislike
唔試點知咩最好
gold edition我都想屌
唔係專業用途用唔著咁勁個spec啦,普通文書處理/開會/上網用air 就fit 晒
仲以為講緊Mac冇esc….諗緊乜冇esc架咩….

esc日常都唔少用架bor條友到底有冇用電腦…
我叫工作管理員都用佢啦…
有寫code既會冇掂過terminal?佢寫乜野完全唔駛掂
3D touch 好好用wor
我想問反而係你點解要升2tb
係咪因為唔想成日拎external harddisk
不過Apple 2016年嗰水MacBook Pro嘅新嘢全部都收哂皮
1. Touch Bar
2. Butterfly Keyboard
3. 超薄設計搞到散熱勁垃圾
4. Cut哂啲舊port淨係得Type C
可以做咩都錯其實都好難
用開ae一定要
個MagSafe 可唔可以用落13年mba
係 貪方便
點知你寫乜code
after effect??
Full stack react Java python 又搞下docker k8s
大型machine learning dataset
如果依家先入手M1 air咪好唔抵
好老實講 你覺得Mac就唔會老化啦咩機都未見到咁快講得咁
要build iOS app / 寫game 咪用勁spec,寫web 就唔太需要,用廢機都無咩所謂,做ml train model 應該都要勁啲粒GPU / ml chip
2016 重1.4kg, 2021重 1.6kg
重左大家反而唔介意
yes
有remote機一率建議MBA
咁m1 air用唔用到AE好奇一問
我個人覺得下一個on9(爭議性)嘅產品應該係
MagSafe 充電線

佢個定位模糊,用無線充電但又有條線縛住部iPhone

有線縛住,但功率又唔及lighting cable,咁我不如用番lighting

發熱量太大,影響電池壽命(之前iPhone 11 ,用一年都係跌咗6%battery health; iPhone 12 用左佢一年跌左16)

佢又重,充電又慢,又更熱,又貴
真係戇鳩
仲要果代 mon 有 flexgate...
咁少左d docking/轉插緊係唔介意啦
因為target用家都覺得為輕薄而輕薄搞到咩都閹哂仲on9
情願厚重少少換番堆ports/厚身keyboard/散熱方便做嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞