正式宣佈:MacBook Pro今年玩撚晒(2)

514 回覆
16 Like 46 Dislike
bingo
輕到唔想叫腦細換機
唔通我渣法拉利 我就要做賽車手咩
我食放題都唔代表我要食到飽
文職佬一個
部電腦諗住長用
升32gb純粹係因為怕Apple
升級os越來越大咬16gb怕唔夠future proof
平時只係用嚟娛樂多最多用吓Excel

而家用緊個部late 2012 mbp 8gb
用咗兩三年 升級os嘅時候已經覺得窒
要downgrade返轉頭
所以今次upgrade上一級
日本造嘅Fujitsu 係幾正雖然我鐘意Panasonic 多啲,但真係貴到痴線同埋得日版,硬食日版keyboard layout
因為開發的歷史問題.....係好耐好耐以前,microsoft為左攻佔遊戲市場,自行開發了遊戲專用API Direct X,不用市場上現有的API...用自家windows佔有率推廣,Direct X 方便又可以高配合win....所以贏得遊戲開發公司使用,久而久之,變成遊戲主要API....明白了之後,就知點解Mac少 games.....係全部PC games都係用Direct X 開發,microsoft技術,APPLE點用,APPLE以前用 opel GL,係3d 軟件用.....,前幾年做左Metal API for games
真文書機16gb 都夠future proof
會唔會有人冇睇清楚就狗衝部新 MacBook Pro 人但後來至知唔跑得 x86 Windows 先知道中伏?
呢樣嘢都講咗成年
咁都中伏
好難幫
我有睇過下fujitsu d機不過好似好貴
x64得唔得
我用低配m1 air剪4k 60片已經好夠,pro同max應該可以挑戰8k
唔知你認真定搞笑
電腦嘅野你買幾貴都好
如果嗰排發展得快,過幾年你都係相對新野黎講係慢

再講,文書機嘅話其實宜家普普通通desktop i5 16gb ram應該都可以戰個5年
laptop唔好講話佢幾年後hardware power跟唔上
你不如驚左佢壞呢樣壞嗰樣好過
淨係舊電漲左你都已經要返廠

如果單純想要last得耐都係砌desktop最穩陣
多空間散熱,方便保養,壞野可以逐part upgrade/換

不過要如果係要用mac嘅話咁就冇乜得搞
mon係靚,字體係靚嘅
終於可以同垃圾intel 講拜拜
agger

32GB文書太誇張

不過有錢又有乜所謂,反正想襟用,上埋64GB仲好
你要比要拎返ARM 既位置對一對
唔係既話比唔到

由上年開始 M1 已經超班
PRO/MAX 兩粒U 仲洗比?
上左64
一向都知 Mac 機耐用,開心用 5 年就乜都抵番
最低配2012LATE 都玩10年...

呢部上哂頂配 十年濕濕碎啦
遲巴有錢又有所謂

你尋開心姐
上左64
一向都知 Mac 機耐用,開心用 5 年就乜都抵番
遲巴有錢又有乜所謂

你尋開心姐
想問家陣軟件支援度問題解決左未
M1果陣仲係一大堆大食軟件唔係直接支援M1
利申仲用緊前年MacBook pro 16吋未夠膽換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞