正式宣佈:MacBook Pro今年玩撚晒(2)

514 回覆
16 Like 46 Dislike
無人答到你。因為唔知你用咩software
最好自己去search 下自己用嘅software/plugin 有M1 native update 未,或者行rosetta 有無問題
係d game冇出mac版而唔係mac機打唔到機
Mac做graphic野根本唔係特別勁,大把公司都係用window做
咁我嗰舊電又冇脹,只係好快冇電
唔插charger只可以挨到2粒鐘

其實macbook pro真係好抵用
我老豆換咗3部Lenovo我都仲係用緊同一部macbook pro
個生態圈唔同,寫game果班用開windows amd nvidia,成隻game預左你用呢堆野去行,係呢個架構下做到最大效能,根本唔會考慮有人買部mac黎打機。所以好多game本身就唔會寫mac版。
每次見人用mac跑windows我都會笑9佢地
絕對夠,mac既8gb已經頂得住windows 既16gb
錯的是世界
有p3色域moon望上去係靚d
你講既野同我講d game冇出mac版係冇抵觸
我只係講d game冇出mac版
魔獸世界 diablo3係有mac版 d人係可以用mac機玩
有時d人想打下機又得部mac又唔想洗錢或者冇位砌多部pc 咁d game有mac版佢地都叫做玩到
效能咁勁但只係局限於其中兩三個定係, 最賺錢既受眾一定係班遊戲玩家, 點解唔願意開發呢樣技能
Unified memory
又快 又CPU GPU共用
貴都ok既
Intel mac加ram都要咁上下
大家都係焊死冇得自己加ram
Corporate 市場先最賺錢
Apple官方肯Support Vulkan, unreal engine先算啦
笑撚死,不停假設個個都打機,打機最賺錢
出黎做野未,做到隻狗咁,邊有時間心血打機

macbook打唔到機就點
就唔係出左MacBook就無哂laptop打機
要打機既,咪買雷蛇/外星人囉
人地買Mac做野關你撚事咩
咪係,而家個 trend 就係唔同 device 係擅長做特定既 task
你要打機就買 console
你要做 dev 做 content creation 就考慮 MacBook Pro
你要便攜至上就 iPhone iPad

何苦要一個 device 要樣樣都做足一百分?
因為有啲人接受唔到apple真係飛起咗Intel仲要都幾成功
唯有jer住啲M1 Mac做唔到(但其實Intel Mac都做唔到)嘅嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞