正式宣佈:MacBook Pro今年玩撚晒(2)

514 回覆
16 Like 46 Dislike
想問如果剪片既話 用相機影風景 再用DaVinci Resolve剪下手1080、4k片咁
買pro or Max好?
好苦惱
無限budget就當然係max
老梗,Mac硬件咁勁有乜用,打倒機咩?
無咁多筆直 大概咩spec會夠用?
真心舊model靚啲
但實物未出,唔肯定
睇左呢條片,提醒左幾樣性價比問題

https://youtu.be/nlf8khtpN6s

最平既macbook pro 14 只有67w 牛,即係無得快充,加us20 先有97w牛

14 吋可以MagSafe 或type c 快充,16吋要MagSafe 先可以

16 吋m1 max 比 m1 pro 重,可能散熱勁d

M1 max 有兩個video encoders, m1 pro 只得1個。於是即使只買24gpu core 版本,都可以享受2個 encoder 既速度,又有更大memory bandwidth. 所以買最高版m1 pro, 不如最低版m1 max.
你試下唔插電
專業人士用
Parallel =行VM,會窒嫁喎
Mini led screen
Card reader
MagSafe
乜唔係有CrossOver架咩
Touch Bar 最初最大問題係將esc 鍵都放埋入去,無得放隻手指在esc上 隨時按。
問題大到macbook pro 2020 將esc 鍵抽番出黎變實體鍵。
14''既機support 140W?
標準答案:下年14"取代m1 pro 13"兼減價
等唔到下年
多啲cpu core, ram 而家16gb 都得, 不過放眼未來就32g 啦
如果無external mon 就考慮16吋,有mon 既話14 都ok
起碼512gb storage.
唔得
其實 就咁 M1 都夠做
唔該巴打
寫web 都要架,你估寫is 就唔使compile 咩,又可能會行下creative suite.
16 吋用140w 牛,thunderbolt 唔支援超過100w 電
夠用但都想快啲
成日開 200幾個threads喺browser
好掙扎
諗緊戲咪真係上 64gb

講真去到呢個價位(18K+)
多6 7k又唔係真係好多
原裝140w牛已經係GAN.
出面唔覺已經出左單頭140w.
15999 都砌低 2020 mbp m1 13寸最貴個部
唔計SSD大小!
Air 揀埋咁上spe 都過10k啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞