其實香港人思想真係好守舊

598 回覆
2044 Like 422 Dislike
精神病人叫人放鬆下
好心搞掂自己先啦
其實名黎姐
我自己都唔覺得叫差佬等於尊重佢哋
都關思想守舊事
思想守舊既特點係無知,同時用一d舊時代知識/刻析印象去判斷事物好壞

如果係單純唔了解cdb而對佢有懷疑,唔算係守舊。但有d人一聽到cdb唔知咩黎,再聽落去發現原來係大麻提煉出黎,思想上就先入為主,大麻=毒品=要reject,咁就係思想守舊

鴉片果到都係,如果反對既原因係透過觀察見到人地食完有咩後果,而去勸其他人唔好食,當然唔係守舊
但如果佢係因為細個聽長輩講過「西方流入黎既野都係有毒」而反對人食,唔係透過理性分析,咁就算係思想守舊,因為反對既理由都係基於一種傳統觀念/過時既知識,只係咁岩好彩撞中你反對果樣野真係有害,所以好似反對得合理。

唔接受新事物未必等同思想守舊,主要都係睇一個人用咩理由去唔接受
個人有少少焦慮抑鬱
想放鬆下
有冇過來人分享下cbd脷底油對呢方面作用大唔大
香港CBD產品既價錢太高昂。

對比其他針對睡眠既產品(金絲桃、褪黑激素),唔會考慮到CBD。
我係台灣
認真,香港人成日追求大一統。

接受唔到不同。

每個人都唔可以有個人風格,只准跟住一個準則去做。
台灣有間叫鈿宗 睇落好似唔錯 可以留意下 不過講多兩個就畀人話打手 又道人吸毒 所以你睇下口廿
其實政府有錢賺先唔禁
煙商酒商俾稅政府賺 政府又可以係香港再賣貴d賺市民錢 有錢賺點解會禁
而家就係有研究證明大麻成癮性同禍害仲低過煙酒
班連登仔都仲係到盲屌
講真啊 大麻最起碼都係天然嘢 植物黎 毒品係溝出黎嘅化學嘢 完全無得比

利申:我唔鼓吹/支持做犯法事 要睇當地嘅法律
人越大越對中國傳統祭祀禮節反感
https://lih.kg/2740718
Stop saying HTC, is THC you dumbass
食大麻提取物chill好多
屌,酒毒過大麻咁撚多
雖然而家講緊嘅連大麻都唔算
但係因為政府宣傳就怕大麻
然後酒又照樣繼續飲
成班冇理性思考嘅sheeple
大麻俾我感覺同咖啡茶葉差唔多,有人會用黎製作食物添
Cbd點會賣唔出呀 成日啲商鋪係長期缺貨喎 重要mark up得咁多又少dosage都可以多人買
佢地唔食先好
多人食又再貴d
報咗未
聽講連登仔係講就兇狠 做就碌撚
希望你唔係咁啦
唔好喺香港做導人向善嘅嘢
話大麻係毒品嗰啲賤種全部都唔值得被救贖
希望佢哋全部受苦至死
Of course㩒幾個掣啫,你講到好似好難咁,咁大個人未報過警同海關?好基本咋喎
好撚型呀 拎住個連登去報啦
未炒熟嘅火麻仁直頭受危險藥物條例管制

嚴格嚟講純CBD唔受危險藥物條例管制
係THC/ 大麻植物先算DD
不過香港市面嘅CBD product有幾純就冇人知

而家啲CBD product只係未有人查先冇問題
一查到有THC就可以即刻拉人封舖
未炒熟個啲海關都過唔到啦清

有啲cbd product有lab report
真係咁小心嘅就自己揀啲nd thc嘅report

另外低過0.2% thc基本上無乜人理
低過聯合國規定

如果你入貨係cbd oil
但又勁高thc 你自己都知咩事
封你鋪你都預咗
而家啲連登仔興9up無成本?
政府洗腦講咩就信咩個班真係好on9
過多十年一定好多連登仔支持國安法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞