其實香港人思想真係好守舊

598 回覆
2044 Like 422 Dislike
勸你唔好食呢隻藥嘅人頂多都叫醫學常識不足姐,關咩思想守舊事?你反駁佢嘅原因都係話呢隻藥嘅成份唔會導致人幻覺同上癮,而唔係因為呢隻藥出產嘅時間事。

如果你想駁個friend話「因為隻藥係從大麻提煉出嚟嘅,所以如果大麻係毒品,咁呢隻藥都係」,咁你可以話,香港人好鍾意食嘅七味粉其實都係由大麻提煉出嚟㗎啦,又唔見你驚食七味粉。嘅駁先係啱,係完全唔關思想守舊事,係醫學常識不足。

如果用思想守舊嘅point,放喺二百幾年前啱啱福壽糕傳入清朝嗰時,嗰班食福壽糕嘅人我就可以用返「思想守舊」呢個point去反駁佢d 勸佢唔好食福壽糕醫病嘅人,但明明食鴉片的而且確係對人體有害嘅。(至少係清朝人用火燒佢再吸嗰呢種食法係)

明明同樣都係新時代產生嘅藥,但點解福壽糕唔食得,樓主你講隻藥係食得?唔係因為時代嘅事,係純粹因為化學成份:福壽糕用嚟燒嘅話再吸入身體係會永久損害神經,而你呢隻藥唔會,個原因就係咁簡單。所以重新一次,係唔關思想守舊事,係關醫學知識嘅不足事。
理論上cbd唔會上頭 cbd 個性質係放鬆 講明無睇過啲咩research先廢事畀人屌 但睇Harvard 嘅網 佢唔會唔係base on啲research 先打出嚟㗎嘛
你開全名等我send email俾差佬問犯唔犯法?
乜都睇嫁喎
不過CBD啲研究咁少
一啲就話可以改善肌肉酸痛 一啲就話冇效
基本上目前對CBD係咪有效改善肌肉酸痛 睡眠 抗精神病未明
如果你認真研究 CBD講到神藥咁 仲話改善心臟病 潰瘍性結腸炎 雷葛氏症候群 帕金遜 但都係無好多研究可以support
CBD只不過係商家見到有幾份研究講有效而去生產 賺你地錢
連火麻仁都係 你講嘅嘢 真係畀多咗個角度我同佢哋講 以後勸啲失眠frd唔好食安眠藥都多咗個方法 thank you 其實都想講好聽少少話守舊 唔係無知 但成堆真係無知嘅衝曬出嚟 只可以話香港真係好可悲
咪踢火暴 拉
想問會唔會依賴?
你老母真係柒到喊
華人drugs毒不分
我都想CDB迷幻

講緊CBD無害,但的人一聽當吸毒
姐係人可以唔鐘意影相,但有人話佢唔鐘意影相係因為會攝咗個魂
好聽啲講係禁毒 難聽啲講係洗腦同失智 都唔係毒品 洗撚到唔係毒品都變係 火麻仁涼茶鋪都有 又係拆家嚟 報警啦
2017於3月發表在《藥物與酒精依賴雜誌》上,通過對經常食用大麻的人和煙熏大麻(含5,3%至5,8%THC)聯合使用各種口服CBD劑量進行了研究。 在分析了CBD與口服安慰劑和活性大麻相比的濫用特徵​​後,研究小組得出結論,CBD沒有顯示出濫用責任的跡象。

Research 我就唔搵翻出嚟了 駁啲傻閪駁到眼都盲盲地 你去睇下啦
完全無用
食左半罐都有
一d作用都無
佢柒到摺埋咗算啦 放過佢
你岩,都係chill 下先
可能我問得唔清楚 唔係問abuse/misuse
係想知會唔會有dependence 即係用耐咗 會唔會唔能夠自然入睡 或者少咗自然入睡
上網會有啲資料但我想問用家(你)嘅經驗
我明完全瞓唔著用佢可能好過安眠藥嗰啲
個社會潛移默化有關大麻就=毒品
d人係連睇深入少少都懶
句句都係吸毒

連d所謂好高深好中立既youtuber都係吸毒前吸毒後
你就知無可能改變到呢d入左骨既思想
你想要?
唔肯定但大部分試過thc既人都係冇feel
研究下先
希望有覺好瞓
可以問事旦一間 反正都係CBD
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞