其實香港人思想真係好守舊

598 回覆
2044 Like 422 Dislike
有冇鋪頭推介?
Psychoactive係迷幻?咁食煙飲酒咪出哂幻覺
中文差自己譯咗psychoactive 做迷幻
psychoactive 嘅definition 係mind-altering 一個好人好者抗拒有咩問題 點解要畀你係道德高地質疑佢決定?
次次食完都凌晨扎醒
試過幾次都唔掂
想試下煙油
但戒左幾年煙
驚挑返起D煙癮
眾人皆醒你獨醉
Ching有冇抗拒飲咖啡飲完勁𠹌wing
psychoactive唔係致幻
the word you're looking for might be psychedelic/hallucinogenic??
cbd食完冇乜好顯著效果
不過個人狀態會好左,或者放鬆左,所以佢先話psychoactive
"A drug or other substance that affects how the brain works and causes changes in mood, awareness, thoughts, feelings, or behavior. "

https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/psychoactive-substance
側面印證你講既好正確
反而用cbd煙戒煙我覺得好有效
個人又放鬆啲
從來無喺道德高地質疑佢地 只係佢哋認為係毒品 因為佢地畀傳統觀念影響 一聽到喺大麻提煉就話係毒品 但前題香港係合法 又點叫毒品? 從來無質疑佢地 只係覺得佢地認為食cbd =吸毒係唔make sense
Btw 你中文閱讀真係好差

同意唔應該有抗拒感就話其他人守舊
但迷幻呢個字係師兄你用先
我都想佢有
收皮啦 垃圾守舊撚
其實呢
好聽啲叫守舊
難聽啲講係無知
無話抗拒係守舊呀我我係話認為係毒品/食就係道友呢個諗法守舊
我唔記得咩叫雞po
我以事論事 唔代表自己立場 我自己都會食某啲畀人話毒品嘅藥物 但唔代表要挑戰其他人價值觀 加埋cbd其實只係一個marketing呃人野
弱智仔
柒撚曬 已經拗唔到落去
Cbd 好廢喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞