一樓一的夜與霧

671 回覆
373 Like 35 Dislike
好快,小弟同chloe就出相入對。
當然,以chloe既quality, 迅速引起旁人耳語。chloe英文奇佳,聰明伶俐,幾個quiz 都名列前茅,大有問鼎總陀主之勢(喺asso)。
小弟十八年久旱逢甘露,無心向學。一件廢物,配一個女神,chloe卻不以為然。
有日,食完飯。keith同美極等人走前幾步。小弟笑說:其實keith都幾唔錯!有禮貌,做事認真。(keith高170,貌似馬國明,亦有馬明的一臉pimples)
Chloe笑說:係幾真誠,不過你睇佢(等紅綠燈),腳合得太埋,問夠man。我中意男二郎腿。仲有,我都係外貌協會架。嘻!
終於有文
至於chloe, 一貫甜美的笑容,靈活的社交手腕,不少其他組既男仔都虎視眈眈,而佢,亦被捧得輕飄飄。
雖然朝相夕對兩個月,但chloe有無拍拖依然係都市傳說,無人敢問。只喺xanga捕風捉影,熱傳某句某句status透露了甚麼 。
有日,visual arts 有份功課叫my secrets, chloe午飯時忽然提議不如去小弟屋企做,keith同美極等人應聲叫好!
對上一篇喺邊 我已經唔記得講到邊
香港的十一月,隠約聞到一絲秋意。
某個星期五,我地一齊放學等巴士黎小弟屋企,美極等人 know their place, 借口推辭了。小弟,keith同chloe亦樂見此刻,基因質素唔同,真係無咩好傾。
Keith有個怪習慣,喜歡自己一個行開少少周圍望,懶係i see it, i deduce it果d款,實質觀察力奇差無比。
就喺呢個一𣊬即逝既獨處moment, 小弟問chloe:係呢,你有無拍拖?
平時人地未講完巳經秒答既佢,今次有半秒既遲疑,裝作爽快卻很不情願地答:有吖!
。。。 。。。
人生有好多問題你會想知道答案,當真係知道時,你會發現唔知道答案更好。
Chloe 即時講多幾句補飛,挽救即將跌落谷底既氣氛,其實係佢好怕掌握唔到身邊既人與事。
佢強作大方: 哈哈,其實一般都唔會尊登同人講我有拍拖嘎,除非真係好熟,嘻!
睇得出Chloe都係生平第一次講呢句臭西收兵港女既標準對白,略顯生硬,視線逃到遠方去。不過今次之後,佢會慢慢熟練。
下午五點九龍灣地鐵站對出官塘道,車唔大多,但每部車呼呼駛過巴士站,比平日格外震耳。
我地揀左巴士下層之前爆車肽炸到件美極飛起個對望位。
Keith坐倒頭車,無聽到答案既佢一臉懵懂咁低頭揾資料做功課。小弟坐入面,chloe坐出面。
小弟將失落感壓得很深很深,深到自己也看不見,演技比chloe好得多。
問佢:你男朋友咩人黎?
Chloe答得好平淡。
如果180皇仁家住寶馬山老豆開家私廠鋼琴小提琴演奏級係普通cv,小弟既係箽建華精心打造既母語教學中中加副學士雙料撒旦級cv。
狗巴開得慢,原來都有佢好處。
佢男友叫吖ben。Chloe講左好多,佢有錢,chloe就話最重要佢上進;佢靚仔,chloe就話睇耐左根本唔覺;佢雙演奏級,chloe就話變相無咩時間陪佢。
硬件唔係唔重要,至於係咪真正感受到幸福,要睇心靈是否契合。個個都話吖ben荀盤,chloe話一開始的確俾外表吸引,但一齊兩年,吖ben從無了解過佢。
小弟當下見到𥌓光,斗斗雄心,因為未睇過張愛玲。
好sad
好sad

施主唔洗訓?
好sad

施主唔洗訓?

啱啱起身 本身有龍舟比賽
好sad

施主唔洗訓?

原來施主咁健康
上到屋企,好快做完功課。
Chloe好識討小弟娘親歡喜,娘親叫小弟記得帶多d佢上黎,個男仔就免了,最多佢出街讓間屋俾小弟發揮。
聰明既女仔傾向將心思放喺如何討好身邊每個人,令佢地喜歡自己,attain個equilibrium 俾到佢地安全感,就係佢地人生目標。而聰明既男人傾向將心思放喺興趣或事業上,投資自己,令更多女人愛上自己,係男人既人生目標。
所以女人都走不開呢條path: 後生時同姊妹三五成群,享受俾男人寵愛;投身社會後講是非,巴結上司,聯朋結黨;婚後管住老公仔女,有一大班師奶麻雀腳。
而男人如果由青春期到三十而立期間自我投資適當,例如興趣專長,身材,外文,事業,財技等,當然唔少得整水喉抆水泥,往後食既女會以復利息計。
男女永遠大不同。

不用常回看
好sad

施主唔洗訓?

原來施主咁健康

跑步做占扒龍舟 但有食煙
有無HIV

驗過血托賴無事
有無HIV

驗過血托賴無事

有冇打性病疫苗,玩得放心d
有無HIV

驗過血托賴無事

有冇打性病疫苗,玩得放心d

命裏有時終需有
隔左咁耐…只係記得個泰妹完全唔撚記得邊個係Chloe

正常 小弟睇sherlock holmes 都覺得d人名一q樣
例如chapter 2 個Mr.Hosmer Angel 同 Miss Mary Sutherland
都要load一load先記起發生咩事

正常 小弟睇sherlock holmes 都覺得d人名一q樣
例如chapter 2 個Mr.Hosmer Angel 同 Miss Mary Sutherland
都要load一load先記起發生咩事

有d出色既小說 你永遠記得邊個打邊個,方鴻漸,小林綠,曹七巧,賈寶玉
live
文呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞