英國生活雜談/攻略/你問我答 (含資料整合) (6)

1001 回覆
49 Like 0 Dislike
想問下英國開銀行戶口有無得show full name?
我開左兩間: Lloyds 同 Barclays
兩間都淨係show我first name第一個字 + last name
搞到個名無啦啦少左個字, 好奇怪
你真係傻閪嚟唔比tips都要比你咬
tips梗係滿意先比,到最後都係一樣optional嘅嘢唔通條友串柒柒我都仲要比tips佢,咁咪對服務好嘅人好唔公平
不過改名都好煩我都係由佢算,又冇對生活造好多不便
正常,我通常叫佢地叫我物物先生算數
呢度工作節奏係咪好慢
俾野我做,我兩日做完
上司好似好驚訝
我呢星期已經冇嘢做咁
佢仲話唔夠人要請人
係~好~撚~慢~
有啲工寫work in fast pace environment
咁到底有幾fast?
如果係倫敦金融區咪又係同香港一樣咁趕
其實個record唔改會有咩潛在影響? 因為剛剛開戶留意到有呢個情況,但又唔知會引發咩問題。如果其實唔會影響日後申請/證明其他嘢,係咪唔洗改都得?
想問下有無人電錶係用緊 smart meter?
如果租客想裝 smart meter, 係咪要業主 approve 先裝得
我用緊,電錶煤氣錶一個smart meter 度曬
應該要landlord approve 先得,不過smart meter 唔駛錢又唔駛佢煩抄錶或者俾多左錢,我覺得可以試下遊說佢
請問咁多位租樓,係咪應該睇完立即同agent confirm?
我下晝睇樓,夜晚email confirm佢,但個agent就冇再覆過我了。(有幾間地鋪的agnet公司)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞