英國生活雜談/攻略/你問我答 (含資料整合) (6)

1001 回覆
49 Like 0 Dislike
入黎R 撈重咁撚柒串都真係第一次見,講到自己懸壺濟世咁
真心你的確幾串

就咁留個TG叫人信, 又話唔洗錢, 公司又唔收錢, 正常人都會懷疑

問兩句你就著哂火, 你咁既EQ點做AGENT
上面條仆街block柒佢,由佢單機打飛機算啦

阻住晒正常討論
直頭偉大過女媧煉石補天啦
咁樣sell俾人問包埋啦
無detail咩都無就咁話攞到

如果真係日日俾人問幾十次你覺得我會唔會信你無打定個copy and paste
不要問,只要信
https://youtu.be/PTnf6FRC3nM
想問有無人試過咁
我住birmingham 啲apartment
頭先有人上門 話係council 既人 但係屋企既屋企人唔太聽得明英文
純粹問左我地係咩國籍 俾左bno 佢望左眼 佢剩係mark 低左名
話之後council 會寄封信黎 睇左佢地同簽返名寄返去
就去 佢之後都好似過左隔離啲單位

依家有啲擔心
有無人知係咩事
香港人好係咪自私難頂
其實做物要搵水喉水去開?啲水咁多礦物鹽,酒精又係solvent﹐一定有化學反應架喎…….
匯入唔使交稅
上Amazon 買我推介嗰隻啦
好呀樓主咁我唔客氣想問一問關於回收。

想請教下,一般吸講英國係咪唔太回收膠類?

我住呢度個council 有比啲大型回收桶放屋外,我都有上council 網站睇佢講分類方法。 但唔覺膠類可以放落回收桶,只能當一般垃圾。

住過兩度都是咁樣。因為平日都無可避免會有膠垃圾,所以想問下你暐常生活經驗係咪都係咁
我住過嘅地方都收,但係council 個網應該會有寫咩類型嘅膠。我又真係未聽過有council 會所有膠都唔收
呢啲policy 真係好depends on 你邊個城市,只可以靠你自己check
會唔會係你嗰區係mixed recycling,所有嘢放曬入一個大筒佢再自己sort?
係我講得唔好,膠樽樽身係收嘅,但係膠嘅食物盒、膠袋果啲無得回收, 因為膠食物盒(超市買急凍食物)我有好多、洗淨後屋企儲埋好多唔知點掉。

咁我得閑電郵我council 啦~ 多謝你回覆呀
膠食物盒多數都收嘅,但係要rinse 乾淨先
膠袋就真係唔清楚,我自己多數留返做垃圾袋
唔駛咁客氣啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞