英國生活雜談/攻略/你問我答 (含資料整合) (6)

1001 回覆
49 Like 0 Dislike
想問下有冇人知張covid pass 佢show我個名冇左中間隻字,去旅行有冇問題?
想問下有冇人知張covid pass 佢show我個名冇左最尾隻字,去旅行有冇問題?

朋友做 +見到有廣告請,不過最低工資
有,要打去gp轉
岩岩搞完
最低工資咁我去沖bubble tea 算
諗緊去Reading

其實嗰邊無熟人嘅話真係唔知搵咩地方落腳好
[其廿八。雜談] Bonfire night

Remember, remember the Fifth of November,
The Gunpowder Treason and Plot,
I know of no reason
Why the Gunpowder Treason
Should ever be forgot.
Guy Fawkes, Guy Fawkes, t’was his intent
To blow up the King and Parli’ment.
Three-score barrels of powder below
To prove old England’s overthrow;
By God’s providence he was catch’d
With a dark lantern and burning match.
Holla boys, Holla boys, let the bells ring.
Holloa boys, holloa boys, God save the King!
And what should we do with him? Burn him!

相信係英國嘅大家可能幾日前已經開始聽到周圍都有人放煙花嘅聲音。每年十一月五號係bonfire night,亦即係Guy Fawkes Night。係1605 年嘅今日,有一班叫做The Gunpowers 嘅天主教徒密謀燒左英國嘅House of Lords(英國國會嘅上議院),打算燒死當時嘅新教國王。當年嘅行動係以失敗告終,Guy Fawkes 亦都係同日被捕,然後係翌年嘅一月被處決。由嗰時開始,英國每年嘅十一月五號就會起篝火慶祝行動嘅失敗,亦都會同以上首童謠所講一樣,燃燒Guy Fawkes 嘅假人。

時至今日,Bonfire night 本身嘅其實已經消失左。大家只係搵個理由出黎睇下煙花,食下Toffee apple,飲下酒咁。但係身為香港人,到左十一月五號心情都會五味雜陳。事關有一套好出名嘅戲嘅男主角借用左Guy Fawkes 嘅樣做左個面具,呢位男主角帶住偶遇嘅女主角係未來嘅英國反抗新法西斯政權 北方之火(Norsefire)。雖然最後男主角不幸死左,但係佢成功激起全英國嘅反抗之心,係十一月五號一齊上街抗爭,並且成功燒毀英國嘅國會大樓。呢一套戲嘅戲名就係《V for Vendetta》。

可惜故事畢竟只係故事,現實中嘅Guy Fawkes 無男主角V 嘅超能力,亦都係燒唔到英國嘅國會大樓。但願獨在異鄉嘅我地都繼續無忘每年嘅十一月五號。
多人踩呀,不過就個個都戴頭盔,好穩陣。
有得in咪好﹐我連都無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞