英國生活雜談/攻略/你問我答 (含資料整合) (6)

1001 回覆
49 Like 0 Dislike
無啦,我自己嗰部粗用左幾年都重work,無試過其他牌子
鬼佬自己都著啦,真係世界變
想問冬天係咪真係會好凍? 凍唔凍得過香港濕凍
諗緊洗唔洗買多件勁嘅防水羽絨褸
真係好睇你咩城市,不過真心膠都要講句肯撚定凍過香港濕凍
英國凍嘅原因除左低溫,重有落雨同大風兩個原因。所以件羽絨除左要夠暖,出面重要有層防水防風嘅褸。
Brita 啲 filter 成日漏啲黑色一點點出黎
可以既未買枝裝水解決囉
樓主我得一件羽絨、響香港帶過嚟。因為住鄉下地方、開始覺得有時室外好寒,驚本身果件羽絨褸頂唔到幾耐。

想問下有無咩牌子推介同埋可以響邊度買?

同埋多謝你雜談果度講電話號碼果個「0」字,本來我想響度問,但又驚好鎖碎同煩到大家答。

我想問埋,如果響信箱收到上一手住客嘅信可以點處理?
我會係信封上寫this person does not live here anymore,之後掉落郵筒
謝巴打回覆! 好我之後咁做,屋企附近有郵筒📮
Budget? 我覺某牌子(羽絨之王)係呢度買都幾抵吓
我無響呢邊買過衫、所以唔知budget 點至叫貴。

真係保到暖、遮過屁股、又扇到水、£150-£200左右會唔會有? 呢個價錢係咪正常?
我覺得凍唔凍呢樣野真係好因人而異

話說我幾年前黎英國,果陣冇乜budget只係買左Columbia 700羽絨一件保暖衫黎
黎到之後發現,如果唔大風,呢邊(我住中部)10度感覺似香港14,15度,件羽絨入面著兩件長袖就夠做
反而冬天好濕成日落雨,最外果層有一件防水擋風既褸比較緊要

而家已經慣左,10度係花園浪衫都係著短Tee波褲
Uniqlo或者 Decathlon會有既,不過會貴過香港個價,如果可以等就等到聖誕大減價果時先一次過買啦
巴打你好犀利啊。 我比較孱血氣唔夠,12-3度呢邊無太陽時我已經好凍。

上星期5點幾落巴士行返去屋企、對手已經唔可以拎出嚟撳電話啦、因為真係冰到死。

我本身響香港買咗件blueplace 羽絨褸、入面再著heattech 長袖,依家會將手套體同冷帽跟身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞