瑞典exchange即問即答

976 回覆
133 Like 12 Dislike
反口了
黎緊可能會去 覺得嗰度點
遲啲準備搞簽證 想問下大家到最後係咪都要去一轉上海/北京
或者提早兩個禮拜左右去瑞典搞 等候期間去隔離國家玩 之後再返去拎都可以
申請時求其揀上海或北京都可以

個policy係要「親身去大使館/領事館(中國)或者移民局(瑞典境內)出示護照」,所以免簽入瑞典後可以上網book時間去移民局處理
明白啦 感激不盡
updated版流程應該係:

網上申請簽證(resident permit) -> 免簽證入境瑞典&移民局通知你去出示護照 -> 去移民局(migrationsverket)個網book時間 -> 去移民局出示護照&影相打指模 -> 批簽證 -> 如果你去影相打指模時已經有瑞典地址就會寄張居留證(resident permit card)俾你,無既話你要過兩個禮拜親身返過去領取
30日係指叫你30日內喺領事館book時間?
以我理解,你可以喺收到通知要去領事館時回覆話去瑞典境內既移民局出示護照,再跟手上佢個網book埋
想問下嚟緊Sem a去Sweden嘅大家係唔係都係經免簽證入瑞典再去migration agency到搞resident permit??
想請問你最後點處理啊?
有冇要你買三個月內回程機票 同 批唔批你可以喺瑞典領事館到出示passport 就批student visa 俾你?

想問下大家如果想改喺邊到出示passport 嘅話,大家有冇話試過喺邊個國家? 謝謝!!

心急人上
最後我講得切! 12月中嗰陣就已經攞咗,建議你可以直接打去瑞典駐香港領事處,個職員會講得好清楚應該要點樣做,我所有嘢都係喺香港搞掂的~

唔係好明你最後一條問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞