瑞典exchange即問即答

976 回覆
133 Like 12 Dislike
好遠 我係Linkoping
瑞典有咩交通工具?同埋車費貴唔貴?
電話卡上網個啲應該點買?
唱幾錢kr過去好?
嚟緊8月會過去exchang半年 但咩都唔知
交通睇你咩城市 大城都係地鐵電車巴士果啲 小城可能徒步都得 車費比香港貴

電話卡去便利店/超市買儲值卡

唔洗帶現金 呢度無人用
便利店/超市電話卡係咪有data?如果唔夠data用可以點增值?
同埋如果我帶信用卡過去上網買嘢 係咪要入翻香港張電話卡落手機收個security code msg?
thx ching
有data,大部份plan既歐盟各國都可以用
我自己用comviq呢間,唔夠data/月費到期可以即時用app再買或者去便利店買voucher增值

上網買野有啲舖要收sms code,所以要帶埋香港sim card
但有時有啲舖頭會只收歐洲發行既卡,變相香港信用卡用唔到
(呢個係online shop情況,實體店無問題)
我所講既comviq就係其中一間只收歐洲卡既
如果你唔想每個月入舖頭買飛增值 可能要搵下其他電訊商
瑞典係咪好少銀聯提款機?
打算帶張提款卡過去撳錢
信用卡大家覺得邊張最抵?
thx ching
信用卡應該差唔多
但依度應該碌唔到銀聯
要用visa / master

依度好少用cash
如果你唱少少/撳少少就直接碌咭唔好煩喇
Gothenburg 主要係巴士同電車 one way 35sek 有得揀都只會搭電車 利申黎咗2個幾3個月都剩係買過兩三次車飛 cash就建議唱少少好了 係度識咗其他國家嘅exchange student 一齊玩或者食飯就會用cash 比番錢大家 平時就完全無用cash
如果唱一萬港紙過去夠唔夠?
你去幾耐先 我唱咗6000去半年都覺得自己係on9仔 唱得太多
我都係去6月咋
不過ching你喺嗰邊用香港信用卡暫時有冇遇到咩困難?
驚唱少咗錢過去 然後信用卡又用唔到
咁6000都唔洗 因為除咗supermarket之外無餐廳或者酒店係收cash 不過依家匯率都幾底 好似0.82左右 我唱果陣成0.86 試過mastercard 比唔到錢 不過多數都得 驚嘅就visa 同master 嘅卡都有齊就唔洗驚 同埋我master果張係debitcard黎的 如果有就入定落applepay/googlepay先 因為如果離開香港先搞會少煩
我都試過一次mastercard俾唔到錢
不過果張係信用卡黎

我平時都係apple pay+有時帶一兩張實體卡備用
我印象中,有一兩次用credit card會要你入pin,我冇記credit card 嘅pin code所以用唔到,最後轉用apple pay,要求入密碼嘅機率好低

建議最好mark 定pin code 以避不時之需,同埋同銀行報定會喺外國碌卡,避免鎖卡用唔到,又要搞一大輪

另外有啲地方直頭唔收cash,可以襯依家低水唱定少少cash,同預咗有啲地方只收卡
高番喇 見過落咗去77
我識過91 tim,貴到爆
嚟緊8月都會去 揮手
我想知50%啲course上堂時間係點 宜家揀緊
嚟緊8月去瑞典exchange嘅同學仔
大家開始整visa未啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞