瑞典exchange即問即答

976 回覆
133 Like 12 Dislike
想問吓打咗針係咪都要香港既檢疫證明?感謝感謝!
係,前日開始所有外國人不論有無打針都要test
入瑞典機場要俾佢睇?
我幾個月前去果陣係出境之前就要print出黎俾地勤
(唔知係咪間間航空公司都要有hard copy

落機入關果陣佢拎左我本passport之後
問我仲有無其他文件
當時去瑞典係唔需要打針
不過我都俾晒針卡同test result佢睇
我對於個pcr test 有d疑問
假設14號蕉早走人 咁我13號做pcr test都得?
因為我見到政府pcr 話24小時內發放result
但個result cert係hard/ soft ?我需要親身攞?
仲要計瑞典時差
搞到勁亂
睇你朝早係幾早啦
我係下晝去社區檢測中心做test
佢同我講第二朝9點有得去拎hard copy
而做test既同一日夜晚佢已經send左result黎
你可以自己上網download返個result自己係屋企print(有兩張紙,要print齊),咁就唔洗行兩轉

時差你用你個到達時間+7個鐘咪香港時間
你用呢個香港時間黎計就得
但瑞典接受上網download既版本?
佢係兩份pdf文件黎
我淨係知果時喺香港同我check in個地勤唔接受soft copy

之前我去其他歐洲國家都係用soft copy出出入入
所以我估瑞典都係接受既
即係最好hard copy 仲要正本version?
預備定hard copy就萬無一失啦
我喺機場俾左$40 print兩張紙

正本副本都無所謂,你就算去返檢測中心拎結果,我諗佢都係就咁用printer印出黎就算
因為啲簽名呀印章呀都已經喺埋份pdf度
好! thanks
因為我擔心係咪要正本version
總之pdf檔 影印成為hard copy就得
你有兩張紙俾到佢就ok了

我呢家驚去唔到瑞典
集氣
我啱啱到咗瑞典。我嘅情況係喺香港比咗地勤睇pcr test同visa。到咗瑞典之後入境嗰陣就淨係比咗佢哋睇visa,無問我攞pcr/針卡。唔知會唔會有唔同,但係應該可以參考吓
我都係我哋係咪同一班機
感謝感謝連登有愛
想問下可唔可以用香港銀行入錢去瑞典戶口交租
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞