瑞典exchange即問即答

976 回覆
133 Like 12 Dislike
有冇人嚟緊8月去Stockholm exchange
嚟緊八月去
想問下宿舍有Internet但係冇Wi-Fi即係點?係咪要喺香港帶router過去?
Linköping呀~
Visa 通常要等幾耐?
幾個禮拜都未有消息
搵到d中文blog但都唔太清楚 有幾個問題想問

1. 而家等緊visa批 之後係咪就要等佢話approve 問佢decision letter 然後上網book appointment喺瑞典整個residence permit card(fingerprint個啲)?
2.因為我睇好幾年前香港有得搞 而家就無 但又搵到話香港芬蘭Consulate 2021-12-1恢復返代理簽證 咁姐係香港其實有得搞個residence permit?
3. 申請Residence permit個陣我填application start date係21/8 但而家計劃可能有變 可能會早幾日去 佢係咪會要我跟申請日子先入得境? (定其實唔洗理香港本身好似唔洗搞 除非>90日?)

同埋揀左上海好慢
3. 唔洗理,start date前90日以內都可以直接去
1. 我果時decision letter都無拎 直接print 佢send 果份“your application is granted”嘅email 都過到境
2. 依家唔知 但我上個sem去果時香港無得搞 不過去到先搞都好方便 book個時間影相打指模 14日內就會寄比你
問左香港嘅要問返你揀左個間大使館返decision letter
然後再book appointment去到瑞典整residence permit
樓上幾位唔該曬

每日都仲等緊佢approve我個application
今個月起瑞典新sim cards有實名制
(已經用緊而未register既可以用到下年2月)
睇資料話外國人無瑞典身分證都可以用passport去便利店register

data係咪可以自己增值?
係,有唔同plans揀
買啲gb數用30日(30日內再增值,用唔晒既gb數可以帶去下一個月)又得,某個時段內無限上網(唔包打出打入)又得
可以上comviq個網慢慢睇

至於增值方法
如果你有歐洲發行既卡可以用app/上網自己撳(唔止係comviq,上網買野間唔中都有啲舖頭/機構只收歐洲卡,所以建議整返張)
無既話就去便利店買增值券,但印象中係要打電話去個講瑞典話既bot
除左漫遊去到瑞典想上網用credit card買野可以點收香港sms ?
咩都唔洗搞就收到
收sms係唔洗錢既,同埋電話記得熄漫遊
sorry唔係好明
喺瑞典用comviq都會收到香港credit card個code sms?
雖然未必成日會上網買 但我見網上方法通常搵香港frd幫手比住先
瑞典sim card同香港sim card係兩個唔同號碼,收香港credit card既sms code係用香港號碼黎收,所以係要用返香港sim card黎收架

所以你要搵部後備電話專插香港sim/要收code時換sim/如果你部電話插到2張sim就插晒佢
明白了 sms原來唔收錢
唔該曬
純上網卡夠唔夠用?

定有個瑞典電話號碼好d?
有個電話號碼好d
始終留瑞典半年 點都有打電話既一刻
通常瑞典電話卡都包電話號碼加網絡
想問下有冇linköping 嘅想放單車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞