瑞典exchange即問即答

976 回覆
133 Like 12 Dislike
銀聯用唔到架
不過好似可以atm拎到cash

要用就 visa master呀
唔駛手續費但個滙率會低少少咁囉

最唔抵係帶cash黎唱 個率低到痴線
我銀行debit card有得出master,唔知其他銀行有無得出visa/master
credit card用港幣找數,手續費其實都唔撚平
所以信用卡俾就用張回贈高啲既卡啦

visa master 可以揀用sek找數
就唔駛手續費 但個率低少少
所以應該唔會同手續費差幾多

少少野日常生活用番香港信用咭唔會差太遠
而家上網check
見到瑞典最近七日平均仲有成700幾個人中招
其實呢啲數據真定假
點解個個話回復正常 但係數據上嗰度仲有咁多人中招…
有冇人解答到
而家情況我唔太清楚
但之前最嚴重果陣條街都係同平時都係無乜分別
大部份中招既都喺老人院

一直都好少人戴口罩
社交距離就唔洗擔心
武肺前後大家都習慣有好多personal space
但係瑞典人口都唔係好多咋喎 1000幾萬人口但係有100幾萬人中過武肺 10個人就有一個人中定係咁樣喺歐洲來講係正常

唔係擔心去到會中肺炎 而係見到呢啲數據唔知點樣解釋比屋企人聽求正視聽
人地瑞典最高峰嘅時間,啲磚家估有一半瑞典人都中過tim

Source: podcast - 瑞典劉先生的頭殻
原來係咁唔該晒大家既解答
斷估之前重災大部分人中過/輕微
瑞典人口少但地方大 然後d人本身又疏離
所以依家好似無事咁囉

如果要遊法國英國西班牙真心好似打針好少少
但係Credit card個Sms咪會send返去我本身香港個手機Number度嘅
咁但係到時我已經轉咗瑞典電話卡
咁我到時係唔係要即場換返張電話卡去收SMS?
定係帶兩部電話會方便啲…

唔好意思啊好多嘢問
你當時去,整rp等左幾耐?
半年唔會開到銀行戶口
所以你要開張外幣簽帳高回贈既信用卡…
至少抵銷返啲手續費先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞