瑞典exchange即問即答

976 回覆
133 Like 12 Dislike
要事先喺香港去你嗰間電訊商門市申請
嚟緊1月會去Linkoping exchange 想問下樓主可唔可以留tg 因為我有啲問題
有冇人嚟緊去exchange
啱啱apply residence permit俾完錢嗰陣佢就load唔到
一直話 Processing payment, please wait...
有冇人都係咁
瑞典移民局嗰邊今個月1號開始改咗policy,而家一定要親身去佢啲領事館先整到residence permit

問左移民局
1. 申請時身處海外既學生簽證applicant幾時需要去check passport (aka申請完就要跟手book埋 定係會隔一段時間先有通知)
2. 可唔可以選擇唔去領事館,而係自行visit瑞典時book去移民局check passport

答覆如下:

If we want to check passports, we will contact applicants with instructions on how to present their passport before we can make a decision. If we need anything more, we will contact the applicant, otherwise we will have to wait until a decision has been taken.
有無巴打都搞緊個permit 是否不智 一定無可能翻大陸搞
申講residence permit要交護照嘅第一同最後一頁
但我最後一頁嘅資料寫錯行數知唔知道咁嘅話可唔可以照交?
今日先攞新護照
咩係寫錯行數
寫左喺條線既下面咁?我覺得有寫就可以照交
即係佢比咗兩行我寫地址 但我睇唔到 用咗地址嘅第二行寫電話number 之後嘅野都寫上咗一行
打咗電話問入境處 話冇塗改就得 但可以一筆劃咗佢再係隔咗簽名咁改
咁你最後都係揀咗上海/北京?
暫時移民局答覆香港學生係要喺中國領事館比啲領事檢查護照
Sorry唔係好明中國領事館係指瑞典駐中國領事館(上海/北京)定中國喺香港嘅領事館?
上海北京呀
喺香港冇得搞⋯
瑞典駐上海/北京
好 唔該曬
我之前問過移民局其他簽證相關既野
佢地覆我話按規矩係應該要揀上海/北京既
但如果想轉領事館,可以自己問其他領事館肯唔肯處理你個case,肯既話就再叫原本揀左果間transfer個file去願意接手果間

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞