瑞典exchange即問即答

976 回覆
133 Like 12 Dislike
無錯
contact領事館鳩揀一間就得
我揀左東京 無阻滯無俾人質問過
最後都係去到瑞典先整permit card
淨係計稅後收入都高收入過香港啦
稅前收入就高唔止一截咁少
平時出街買野用返香港既信用卡/debit card就得
我絕大部份情況下都係用電話apple pay俾錢
但有少數地方無得嘟,所以都會袋定張實體卡出門口

有時網上交易只可以用eu發行既卡俾錢
例如comviq電話卡增值(唔清楚其他電訊公司係點)同某啲online shops
如果你去既時間長,建議整返張,過到黎先整都唔遲
但去得幾個月又無eu卡既話,最多咪去便利店增值/搵過第二間舖買
去前三個月
嚟緊1月去 樓主有無推薦話咩地方必去 想早啲plan
25%vat完d野都仲平過香港
絲打幾時走
如果去Skåne呢啲位置exchange就話去cph機場啫
北啲都返ARN搭啦
唔係去首都exchange飛邊度都要預多幾百蚊來回
北極光一定要睇
三個月後
好 唔該哂
幾年前都去過瑞典半年exchange
瑞典人好好 環境又舒服
好掛住sweden
睇你去到瑞典讀幾多科
正常每星期得一兩堂 大把時間去玩
咁啱成個星期無堂咪去歐遊下 前題係要唔怕肺炎

依家係瑞典exchange緊
係呀,我以前做reseaech果陣見有唔少香港人分享話求其揀一間(因為無得揀香港),拎住封批你visa既信就可以入境。

然後整resident permit card就去呢度book
https://www.migrationsverket.se/English/Private-individuals/Residence-permit-card.html
睇返if you are in sweden果段,book時間影相打指模

拎證方面,如果你有瑞典既住址,佢會寄俾你,無既話你就要之後再親身去拎一次(所以如果你無住址就最好揀返你stay果個城市)
想問吓咁絲打知唔知道如果香港呢邊批唔切visa,有冇得去到瑞典再搞?因為我睇條link香港如果入境應該唔洗visa,所以想知入咗境再喺三個月內搞可唔可行。
因為我一月頭就開學但係大學呢個月頭先比信我
同埋都唔該哂絲打上面答咗我信用卡條問題!
即係你大學已經俾左信你,你而家用封信申請緊visa?

我都係喺visa生效前以三個月免簽既方式入境,而喺香港離境時已經有visa信(純粹係想早啲去),唔需要向香港地勤出示回程機票。唔知你呢個情況(無visa但有申請緊visa既證明)會唔會需要有三個月內既回程機票

所以有無visa都係可以入境既,只不過唔係好清楚你洗唔洗要有回程機票,或者你直頭買定張日期係三個月內而又refudable/exchangeable既機票都得
好唔該哂!

我visa交哂文件。係驚批唔切所以想睇吓有無得到咗瑞典之後再喺嗰邊搞visa留夠半年
可以就咁cap e-banking screen?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞