“真”高質電器傢俱討論(20),下次尾門開新post

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
日本氣候都唔同
香港堆機邊會啱用
但草津又話我知日本好多人用
其實三菱係咪真係好過kdk40同草津?見有巴打推薦過
西門子iq500洗衣乾衣值唔值得買
定係iq300果部都夠玩
用緊iq500 好好用 但乾衫好慢 要3個鐘
乾衫都係用開乾衣機
3個鐘咁耐
乾完即刻著得?
最後都鎖定咗Bosch HSG656RS1
去睇過Miele見佢水箱都設計喺面板後同Bosch一樣
我就係見佢有油杯、鋼蓋、濾網好鬼多野要洗
歐洲設計就係洗個幾塊網蓋好似簡單啲

有冇ching用緊呢部Electrolux抽油煙機?
今日上BBE比較過,消委會最高分個部惠而浦嘈到仆街,富士皇吸力好似偏弱,係呢部吸力大得嚟算靜
上一次乾已經2年前
唔多記得乾完辣唔辣手 好似都幾熱
但好記得乾完啲衫有啲皺 反而用乾衣機衫冇皺
檯底濾水器有冇推介?
Doulton、3M、斯寶雅創邊隻好啲?
見sogo感謝祭有特價
本身用緊Panasonic但要駁在水喉出水口
聽講Hansgrohe啲龍頭駁唔到濾水器
所以可能要轉一套檯底
其實我有同樣迷思:富士皇 日本人會唔會用?
用緊Pana RO水機就同你果個d兩回事啵。
分分鐘你換支hansgrohe重實際,因為一定有人要
你去ig twitter同yahoo japan search下就知
打返你想睇既電器日文名 或者search下富士皇日文名
但香港的確多人用富士皇
其實最想安裝既日本電器,係果支拉一下開,打多下暗,再拉就夜燈果個。早兩前見過有LED版本了,但唔夾屋企裝修喔
我都想裝呢啲 好正
我屋企裝緊類似既 但係搖控控制
sunshine出 made in china 我嫌佢夜燈唔夠暗
個人意見

日本應該係大裝修先係浴室加暖氣,所以一野比哂裝修搞

而通常家居用暖氣都係空調/暖爐多,再勁啲就上地暖

特登去搞浴室寶應該少之又少

三分離+黑浴室黎講,浴室暖氣應該可有可無
你用可以拉出黎個款水龍頭?
係就好似裝唔到檯上式
上網睇完D評價
好多都話中國製西門子唔掂
想問下仲有冇洗衣乾衣機推介
咁d 評論話邊部掂?
我買梳化見到kuka 都幾靚,但屋企細
拋磚
上次唔記得睇咩post 有巴打推介
有晒認證

美馬買番黎唔知岩唔岩裝
香港買貴d
我西門子iq500用左2年半壞電子板
Country of Origin ‎China
做乜要去美馬買
無留意到
有無其他推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞