HKU Taught Master 2022-2023

1001 回覆
7 Like 16 Dislike
engine master referees係咪唔洗理?
真係咁難入ga咩
過3好難咩?
無written test同interview 想知佢點揀人
本身想讀 見到27k
即刻草多年錢先
快儲咗先
MSc (CS) FC stream- 集中學CS/technical野, 例如computational finance, 學整software, 主要寫多d code 個programe 定位係train你做developer

MSc (FTDA) - 都係CS dept 開 不過係一個multi-disciplines既科同埋只有part time 但係10科入面你可以有哂business (會同MFin一齊上), cs, stat 甚至legal 既training 比你清楚知道FinTech 呢個行業需要d咩

MFin in FinTech - 呢個係business school 開既program 入面既structure 同FTDA其實係差唔多(core 4科入面有3科同FTDA一樣) 但係electives 既選擇都係主要business school 開既科

MFin FinTech 同FTDA 比較
FTDA 會偏technical
MFin會偏business

利申 FTDA
有冇師兄知道nursing難唔難入 洗唔洗點睇gpa
如果係top up有冇機會入到
如果想教書
讀master of education其實有冇用
定唔好嘥時間直接報pgde?
唔好哂時間
直接搵工+報哂所有u 嘅pgde
想報nursing 報唔到
報就實會報 不過上年interview嗰啲咩都冇 所以放下負啫
香港讀ug eng req.到要點填?
全部都報,收你先再諗
兩個都競爭好大尤其係pgde
MEd讀完pgde 教緊書先諗啦
好多MEd只係開嚟俾老師讀完升職用
老細唔睇你唔想升你嘅 無謂讀MEd
寧願讀個有興趣嘅master
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞