HKU Taught Master 2022-2023

1001 回覆
7 Like 16 Dislike
Bachelor係政政(非HKU),今年final year,想問下報MSc Stat (FT)有冇機? 見佢話有相關knowledge就ok,有冇巴絲試過非理科底都入到?

year 1,2 讀 engine,有接觸過linear algebra、stat、 prob、 matrices,雖然唔係好記得所有。In case有得in同written,想問下大概點考,考啲咩多?想即刻去溫返嚟唔嚟得切?
巴打可唔可以講多啲background,想入M. Stat,但我社科底,有讀過engine,所以都識基本linear algebra、matrices、Stat同Prob

想問下非science底係咪超難入?你上年有冇考written嗰啲?

如果你唔介意嘅話,可唔可以tg同你傾?
有冇人報左civil
有咩喺度問

要考筆試同面試

你識唔識pdf cdf 同埋markov chain嗰啲

唔係幾記得舊年考咩
我覺得好簡單

睇吓自己有冇written test囉
係怕未到written Test就screen走咗

雖然佢寫就係話taught Master
但我諗基本上大部份報名嘅人都有個math/stat/risk man/ act sci degree
Hku CS master會唔會有interview or written test個啲?🙏🏻
明白,以前讀stat都有學過pdf同cdf 。

如果去coursera 讀返啲math同stat嘅cert會唔會有可能過到screen
點解想讀stat?
本身讀緊政政,但搵工好難,想讀返個同math、stat嘅master搵工。同埋其實我對blockchain好有興趣,唔單單係crypto,對成嚿嘢都好有興趣,想做返啲blockchain related嘅工,見Binance玩blockchain嗰啲team請人都要數底,所以都覺得要讀返個related degree
CS 好似 related d
Upen 既 mcit 你都可以睇下
唔該晒巴打,我望下先
JD係咪一定要有referee?
有冇人知hku 定cu 個 business analytics好啲
HKU UG RISK MAN GRAD
留係HKU讀Mstat定去CU讀RMS好
大概Mstat都係揀返RISK MAN THEME,讀完可以報STATCIAN
如果CU就做返RISK果行
Cu 要考gmat
hku mental health 有無人報
同問
如果考完meet唔到佢嘅condition,退唔退得返個留位費
有冇人知點解今年中文碩士學費升到16萬咁高?
我記得舊年好似得13萬咋
大家有冇消息second round幾時出result
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞