Steam儲Game唔玩 #21 2021年萬聖特賣+感恩特賣

1001 回覆
20 Like 5 Dislike
唔係STEAM已經唔OK
一般般
D GAME少左, 仲要有3隻冇成就冇卡
但係肯定好過上期
等月中黑5 SALES先
Far Cry 6係咪淨係可以等Ubi個商店減價先買到好似冇上steam
black friday hb有乜正野,之前都有揾過下但係揾唔到啲乜
Ubi近排啲game好多都冇上steam
anno, watchdogs, AC, far cry都係, 應該同Epic deal咗
一係Ubi商店, 一係Epic
上年係99美金, 13個月 (1個月自己+12個月GIFT, 個GIFT送返比自己都得, 送比CLASSIC都得)
上期都起碼Katana Zero有啲興趣,今個月嗰啲好撚大鑊喎
9月隻golf已經係最後一隻headline

我入坑左bundle3個月幫親得最多係f網,hb一次choice都無入過
幫襯*
好多正皮GAME而且過千評價喎
我覺得係冇左兩隻GAME問題大D
總值得200美金
Ubisoft:若Steam Deck熱銷 考慮重新讓旗下遊戲在Steam上架

篇文有幾多成真心話就唔知啦

https://udn.com/news/story/10222/5620775
觀察下囉, 等啲廠商鬼打鬼, 顧客睇下有咩著數
慌死唔係嗰陣Ubi想賺到盡唔俾Steam抽水, 落重注係Epic度點知仆咗街咩
UBI不嬲係想D人去佢果度買GAME
佢會上EPIC應該係有著數
或者企鵝幫手講(企鵝都有UBI股份)

不過UBI想搞自己個平台
EA, B社已經有板比你睇
咪死係死死氣返STEAM
M$有XBOX GAME PASS咁撚勁
又有B社有EA
旗下D GAME都上STEAM啦
個個都想搞自己平台食到盡, 但係又做唔大, payment又淨係paypal同信用卡網上俾錢

Steam有實體Gift Card呢件事係方便好多, 仲要定期有減價promotion, 個接觸面冇得比
減價其他平台都有
好多人都唔用實體卡
好似大陸同台灣應該都冇
STEAM都係靠佢D社區功能壟斷個PC平台市場
一方面俾Epic獨佔有錢收 何樂而不為
另一方面玩game係要開住playu個平台 啲人都接受咗上佢嗰度買
不過ubi近排啲game唔多吸引,上唔上steam冇所謂
我覺得品牌忠誠先係steam 最大優勢。

我第一次聽steam減價係2011年左右。當時係ps360年代,未興online digital版本遊戲。因為連香港既寬頻都未係好盛行。當時聽到steam有正版digital版覺得好新鮮,而且重係有史以來正版game第一次割喉

當年gta4減到賣4.99usd,ps360既二手gta4賣100至200港紙。

你諗下嗰時steam打響名堂 係講緊iphone4年代,重未做到連窮人都有smart phone 。成個時代衝擊係幾咁大!

我啲朋友買rockstar、ubi既game都一定要steam,一來collector心態,二來佢地根本唔識用其他平台(雖然佢地都只係廿二、三歲,但真係無能力適應安心出行 其他平台。我係理解唔到既)

Sorry for 1999
隔離game pass 有ck3 有aoe4 10蚊三個月
其實Crusader kings III game pass都有得玩
我咪話ck3係game pass到
睇流眼
steam打響名堂早過iphone4年代好多
我個account係初代iphone嗰年(07年)開,14年鳥
品牌忠誠都係因為其他平台廢啫
其他平台一係得自家game (ubi, ea, battlenet)
一係冇功能咁滯(gog, epic)
咁有錢嘅epic搞個achievement都搞咁耐
gog仲要drm free game only
不過而家steam最大敵人應該係xgp
有xbox成熟嘅生態+xgp game庫吸引新用家
佢肯搞埋創意工坊玩mod(尤其係B社game)就真係無敵
仲有amazon呢期都好似準備亂入咁 送game仲癲過epic
包唔包哂佢D DLC?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞