【懸疑】你有懷疑過跟你同住的家人,可能並不是他們嗎? 2

406 回覆
192 Like 9 Dislike
關燈的時候眼前說話的這個人就是真安琪、開燈的時候就變成了假安琪。

男主角同假安琪生活都會熄燈架,又唔見真安琪走岀嚟?
開始愈寫愈少咁🥲 都係隔一段時間再黎睇~
呢個位難搞,如果樓主解釋唔到,好易變爛尾故
lm
男主痴撚左線呀
兩個安琪都係同一個人,
只係女主想講內心說話比男主聽
但又放唔低平時既面具
唯有用一個假安琪去講哂心中所想出嚟
例如順產,未準備好有小朋友等
希望唔好懶係有格調咁畀讀者自己解讀/ 理解
可能我蠢 今次真係要作者詳細解釋下發生乜事
好似幾有道理
補充多少少

即係都知道係催眠㗎喇
但係就好似之前啲巴打話齋

之前同假安琪一齊唔熄燈㗎咩
嗰張3d圖唔係整容用架咩
如果係同一條友點解對佢個女咁差
下半邊面係咪因為心理作用所以喺男主角眼中先歪曬

希望唔好故弄玄虛 變咗爛尾故
留名
push
被催眠嘅其實係主角
留名
等到心囉囉攣
未準備好有小朋友/唔鍾意小朋友 都唔代表要傷害佢?
同埋下半邊面唔同咗 都要解
呢個又估得幾有道理
>032

我迷茫地搖頭,完全唔撚知道他想表達甚麼。魔術表演嗎?

他把手掏進自己的襟袋,拿出一張名片狀的東西:「你同你姐姐淨係查到我做咗份咁嘅畢業論文,但係就無查到我而家做緊咩呢。」

我把目光移向姐,她搖頭。我們循著商業大廈的地址查找,只知道那棟有不少專科的醫療中心聚集。

「我讀書嗰陣的確係對『複製人』呢啲科幻嘢好感興趣,而家睇返其實嗰篇文章好多論述都幾中二病。」他自嘲一下,但氣氛絲毫沒有被緩和:「我畢業後再揀專科讀上去,而家執業嘅領域係精神疾病。」

精神……疾病?

「你有無聽過『卡普格拉綜合症』?」他拿起放在電視櫃旁的公事包,取出一份釘裝好的文件。

在旁邊的姐忍不住插嘴揶揄他:「實有啦,『醫生』。」

Javier被姐的話嗆到,咬咬唇又繼續說:

「自從幾個月之前安琪喺DONUT聯絡返我,我就一直跟進緊你嘅情況。去到而家,我有合理原因相信你係患咗卡普格拉綜合症。」

Javier拿住文件的手凝在空中,我毫無接過的打算。姐看不過眼,儘管半信半疑還是站到我的面前一把搶過來,在我身旁閱讀。

卡普格拉綜合症 Capgras delusion

患者會認為過去熟悉親近的人(或死物)被冒充或頂替。

病源:視覺訊息由梭狀回→杏仁核→邊緣系統 的線路受損。患者可以辨識到臉孔,但因迴路受損而無法喚起應有的熟悉和連繫感。

相關病症:面盲症 Face Blindness

人腦辨識人臉,需要透過兩條獨立的迴路。第一條以意識的認知為主;第二條則以牽引情緒為主,它會繞過意識路徑來直接喚起大腦對此人的愛好憎惡,亦即是我們與熟悉的人的連繫感。

正常人辨識臉孔,需要兩條迴路的運作。面盲症患者的第一條迴路受損,所以它們無法辨認出臉孔以及五官的獨特性,透過電極實驗卻證實了當面盲症者看到熟悉的人時,仍然會不自覺出現第二條迴路所帶來的「連繫感」。

卡普格拉症的病源亦是類似。卡普格拉綜合症的患者第一條迴路正常運作,所以他們可以辨識到「這張臉=這個人」的視覺訊息,因第二條迴路受損的關係卻無法帶來與這個人的「連繫感」。為合理化當中產生的矛盾,因而衍生面前的人被冒名頂替的設想。

普及性:全球約 0.12%。

~
「你即係話,我細佬癡線?」姐關上了文件,語氣異常平靜地質問Javier。

Javier不諱言:「嚴格嚟講,卡普格拉綜合症係屬於妄想症嘅其中一個分支。」

不管他們說什麼,由此至終我放在假安琪身上的目光都沒有移開過半分。

「你意思係,」我終於開腔捺不住問:「假安琪……真係假嘅?」

他點頭,堅定地告訴我:「從來只有一個安琪。」

Javier替姐拉開椅子,邀請在場的人都坐下來。他習慣性整理一下衣袖,將手合上。

「卡普格拉綜合症嘅患者其中一個共通點就係佢哋會不停強調『替身』或者『Double』之類的概念,而且病發嘅對象極多數都係至親嘅人,好似父母或者伴侶。外國有病例,患者甚至係覺得自己住咗好多年嘅屋企俾人換走咗,而家住緊嘅呢間屋係假冒嘅添。

以過往咁多病例嚟講,最普遍嘅有幾個情況。
佢哋有啲會覺得自己嘅親人被另一個真實嘅人冒名頂替、有啲就會覺得自己嘅身邊出現咗親人嘅複製人,有啲甚至會覺得有外星人或者機械人工智能扮演緊自己嘅親人。

分別就在於患者嘅知識水平同環境限制。但其實都係萬變不離其宗,患者就係會認定自己嘅至親被人「換走」咗。同時喺佢哋身邊出現嘅嗰個人,係假嘅、冒名頂替嘅。」

Javier以熟練而不失謹慎的語氣輕輕問我:你,有沒有類似的感覺?

「雖然我唔知要點說服你,但我好肯定屋企嘅人唔係安琪!」
我記得那天我拉家姐陪我去警察局報案,我被趕出來後坐在街邊的石壆,氣急敗壞地這樣告訴她;

還有我看著那張由醫美中心發出的面相分析A4紙,當時我發現了它有複印本,馬上就在想「圖片可以複印,那人又可以嗎?」

我的確……有過以上的懷疑。

「而李生你嘅假設,應該就係當咗身邊出現咗一個生得好似安琪嘅複製品。」Javier不忘補充:「亦即係你口中講嘅『假安琪』,係咪?」

可是這又怎樣,可是被他一說又怎樣?難道他說一個冠冕堂皇的病名,就代表我一直以來查探到的、所相信的都不是真相嗎?

我為甚麼要相信你?
Catch到出文
怪唔得只有主角覺得老婆唔同咗樣
但點解露露會話有兩個媽媽?
Javier掀開文件,極富耐性一頁一頁地講解。這一秒我突然覺得,他真的好像一個似模似樣的醫生。

「頭先講到,卡普格拉綜合症同面盲症係好類似嘅。

卡普格拉綜合症就係認知迴路無事,但係製造『連繫感』嘅情緒迴路出事;而面盲症就係相反。

根據安琪俾我嘅資料同埋觀察,我有理由相信李生就同其他卡普格拉綜合症一樣,製造『連繫感』嘅情緒迴路受損,無辦法正常運作;
同時,我相信你嘅認知迴路都有輕微嘅受損,亦即係同面盲症嘅病源脗合。所以你先會覺得安琪嘅樣有少少唔同咗,而其他人根本唔覺得有分別。」

「乜你唔覺得,安琪個樣唔同咗咩?」
那天姐來訪我家,我急不及待就打電話問她為甚麼不八卦一下安琪整容失敗似的樣貌。

在地鐵遇上的那場惡夢我也歷歷在目。「我在地鐵車廂放眼一看,整卡車粗略估算數十個人男男女女、年老年幼,他們將臉轉過來,目光落在我身上——他們全都長得和安琪一樣樣。」我真的看到了,「每一個,都和她一樣樣」……

Javier插嘴說,在地鐵遇上的那一幕很可能就是我腦部迴路受損前期病發,如同面盲症無法分辨人臉的癥狀。

「其實有唔少卡普格拉綜合症嘅病例都出現過類似情況。有個患者覺得父親被人換走咗,原因就係佢認得父親係無咗一隻門牙,而眼前呢個人補咗牙,佢立即就辨認唔到呢個係佢父親。

事實就係我們人嘅外表本來就會經常變化,你可以經歷交通意外而多咗一條疤痕、會長肉、會箍牙補牙。即使有呢啲改變,正常人係會有能力辨認到『呢個係箍咗牙嘅家姐』或者『呢個係肥咗嘅爸爸』,但係卡普格拉綜合症患者就會將佢哋當成係完全嘅另一個人。」

很早期的時候我去偷窺安琪,發現她沒有了我以為她有的生產疤痕。當下我在想的是「但是世上沒有其他人知道,她的腹下有一道因生產而造成的疤痕。所以萬一她不是動了甚麼激光除疤手術,而是某人想在模仿她的時候因為根本「不知道她有疤痕」,而沒有複製過來,這樣又說得通嗎?」

我不明白他們為何會覺得這種想法武斷,當下我對這個推測的確深信不疑。

「至於點解我頭先要不停開燈閂燈呢。我哋首先要知道大腦有分視覺同聽覺兩種路徑,佢哋都會將資訊傳送去邊緣系統,交俾潛意識分析。然而,呢兩種路徑係採用唔同嘅神經管道,所以即使你視覺嗰條路徑受損,導致你無辦法透過面孔而激發出連繫感,但係只要你嘅聽覺神經無事,佢嘅聲線依然可以激發你對安琪嘅連繫感。

而人嘅大腦有半數嘅大腦皮質都習慣依賴視覺線索多於其他五感,所以當卡普格拉嘅患者見到親人時,即使聽到熟悉嘅聲音依然會覺得嗰個人唔係佢;相反如果係講電話、或者視覺受阻嘅情況下,卡普格拉患者係仍然可以成功辨識到親人。

頭先我哋開住燈,你話眼前嘅人係『假安琪』,因為你仍然被視覺線索主導,受損嘅迴路無辦法處理呢個視覺訊息,你就將佢當成係『假嘢』;
而一閂燈,我刻意阻截咗你嘅視覺線索,你嘅大腦一被逼轉為依賴聽覺線索,你就即刻認得呢個係『真安琪』。

呢個就係卡普格拉綜合症其中一個巧妙嘅地方。」

當日我們在Javier工作的大廈等了半天,家姐傳來在巴士上偷來的錄音,「我湊近耳朵去聽,一聽就認出是真安琪和一把男聲的對話。」

而在商業大廈前,家姐嘗試跟我FaceLime,我所看見的是一個貌像安琪的女人在講電話。但那時候家姐是有提醒過「……你睇唔睇到呀,斷咗線呀?喂佢話你Poor Connection喎……」,我們的通訊的確是經歷了數段「有聲無畫」的定格,即我是先聽見了安琪的聲音,然後才看見她的臉。

而我還曾經很納悶「昨晚和我傳短訊的人是假安琪,現在電話卻在真安琪手上……」,同樣是我只聽得到聲音的情況下,真安琪就出現。

他所說的聽覺線索,就是指以上這些情況嗎?
因為我是先聽見了她說話,所以我的聽覺線索成了主導,從而影響了後來才接收的視覺線索,才令我覺得擁有這把聲音的人,應該就是真安琪了。

說到這裏,我最意想不到的人居然插話。

「係啦!講起嗰日就啱啦。」姐突然一拍檯面,嚇得大家都縮退了半分。她舉起食指直指對面的兩人:「咁你同佢係咪有路呀?我哋喺巴士錄低哂㗎,你點解釋?都唔知你哋係咪夾埋⋯⋯夾硬屈我細佬有病想送佢入青山,咁你個八婆就可以吞埋層樓啦,係咪咁呀?」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞